Burun kanaması şikayeti ile Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Polikliniği'ne giden genç hastanın sol burun deliği içerisinde 5 santimlik sülük tespit edildi.
Acil olarak ameliyata alınan hastanın burun deliği içerisinde tespit edilen sülük operasyonla çıkartıldı.
Amasya’da 15 yaşında bir erkek çocuğu bir türlü durduramadığı burun kanaması şikayeti ile KBB Polikliniği'ne müracaat etti. Acil olarak muayene edilen genç hastanın burnu içerisinde, ne zaman yapıştığı anlaşılamayan sülük tespit edildi. Bunun üzerine hastanın acilen ameliyata alınmasına karar verildi. Anestezi eşliğinde endoskopla girilerek tek parça halindeki sülük, bulunduğu yerden çıkartıldı. Genel durumu iyi olan hasta tedavi edildikten sonra taburcu edildi.
Hastanın burnundan sülüğü çıkaran KBB Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Çelik, acil burun kanaması şikayeti ile gelen hastayı hemen endeskopik muayene ettiklerini daha sonra tespit ettikleri sülüğü cerrahi operasyonla çıkarttıklarını söyledi. Genelde sülük yapışma vakalarının tatlı sulardan, derelerden ve yalaklardan su içen hayvanların ağızlarında görüldüğünü kaydeden Doktor Çelik, daha sonra bu sülüklerin durdurulamayan kanamalara neden olduğunu, dikkat edilmesi gerek hususun ise dere, göl, gölet ya da yalaklardan direkt olarak su içilmemesi gerektiğini belirtti.
Sülüklerin, genelde vücudun her yerine yapıştığını ve kanamalara neden olduğunu vurgulayan Çelik, “Bize gelen vakada da yapışan sülük hemen akabinde burun kanamasına neden olmuş. Birçok hastaneye başvurmuşlar ama kanamayı durduramayınca buraya sevk edilmişlerdi. Bizler de yapmış olduğumuz endoskopik burun muayenesinde sol burun deliği girişinde sülüğü tespit ettik. Burun içerisinde yapışmış bildiğimiz sülük. Tabi ki sülük ciltten biraz zor ayrıştırılan bir şey. Kulak olsun, burun olsun, kontrolsüz giriş yerleri uyku esnasında, havuzda, denizde veya tatlı sularda herhangi bir böcek türü olsun, herhangi bir yabancı cisim olsun girebiliyor. Kulakta zaman zaman böcekleri görebiliyoruz ancak ilk defa burun içerisinde yapışık sülük vakasıyla karşılaştık. Kulağa giren böceklerde veya yabancı cisimlerde kulak zarı deliği oluşabiliyor. Bu durum hastada fark edilmeyecek bir durum değil. Hatta ilk girdiği andan itibaren fark edilebiliyor. Bazı böcekler kulak zarına zarar verebiliyor. Bu hususta da hastalarımız farkındalık sahibi. Hemen bizlere geliyorlar. Ama burunda böylesine kanamayla gelen hastalarda genelde biz damar çatlaklıkları gibi şeylerden şüpheleniriz ama bu vakada hayrete düştük.” diye konuştu.