Sağlık |
Lezzetli diyet mümkün |
ARAŞTIRMALARA göre tüketicilerin bir yiyeceği diğerine tercih etme sebepleri arasında lezzet bir numaralı sebep. Bunun yanında sosyal, duygusal ve fiziksel kaynaklı pek çok sebep daha var. Uzmanların yeni yaklaşımına göre, sağlığınıza dikkat ederek beslenmeniz veya diyet yapıyor olmanız lezzetsiz, tadı tuzu olmayan yemekler yemeniz anlamına gelmiyor. Bunun için mutfağınızı çeşitlendirmek, hem lezzetli hem hafif yemekler yapmak sizin elinizde. Bunun için mutfakta renk çeşitliliği oluşturmak öneriliyor. Yemeğin önce göze hitap ediyor olmasının bunu sağlayacağı belirtiliyor. Tabağınızda her renk sebzeyi kullanmaya çalışın, hem vitamin mineral açısından zengin olur hem de gözünüze hoş gelir. Yeşil, sarı ve kırmızı renkli bütün sebzeleri kullanmaya çalışın. Aroma çeşitliliği de çok önemli. Bir öğünde farklı aromalardan besinleri (tatlı, ekşi, acı, tuzlu vb.) karıştırıp deneyin. Şekil çeşitliliği bulunsun. Lezzet için hafif soslar hazırlayın. Sebze, meyve ve bitkileri karıştırarak yemeğinizi renklendirecek soslar hazırladığınızda ızgara yediğiniz tavuk daha lezzetli olacaktır. Domates sosu; kıyılmış domates, soğan ve kişnişi az miktarda elma sirkesi ve şekerle karıştırın, kırmızı pul biber ekleyip pişirin. Az miktarda yağ ile veya hiç yağ kullanmadan yapılan sosları mutlaka buzdolabınızda bulundurun. Sıralanan besinlerden her biri bir kaşık başına 1 gramdan az yağ içerir: Barbekü sosu, soya sosu, hardal, acı sos, ketçap ve teriyaki sos... |
12.10.2009 |