Haberler |
Yazın ortasında karsambaç keyfi |
Yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşandığı Temmuz ayında tercih edilen karsambaç için gereken kar, Torosların 2 bin 500 metreyi bulan zirvelerinden, yapılan zorlu bir yolculuk sonrası sahil bölgelerine getiriliyor. Pekmez ile karın karıştırılmasıyla yapılan serinleme içeceği karsambaç, sahil bölgelerinde ise vatandaşlar tarafından keyifle yeniliyor. Kar, Toros Dağları’nın zirvelerindeki değişik mevkilerindeki obruklarda bulunuyor. Mustafa Torpil (66), 26 yıldır Arslanköy yakınlarındaki Dümbelek mevkiinde bulunan kar obruklarından at sırtında Arslanköy’e kar getiriyor. Buradan minibüse yüklenen kar, Mersin’de karsambaç satıcılarına ulaştırılıyor. İki çuval kar almak için sabah erken saatlerde yola çıkan Mustafa Torpil, sadece atla gidilebilen patika yoldan yaklaşık 2 saatlik yolculuk sonrası kar obruğuna ulaşıyor. Burada merdiven ile karların erimediği obruğun içine inen Torpil, özenle karın üstündeki kirleri temizledikten sonra keçeden yapılan özel çuvallara dolduruyor. Mustafa Torpil, obrukta bulunan karın yaz ayları boyunca bitmediğini anlatıyor. Yaklaşık 2 saatlik bir yürüyüşün ardından köye ulaşan Torpil, motorla minibüsün bulunduğu yere kadar kar çuvallarını taşıyor. Torpil, kar çuvallarını minibüsle Mersin’e ulaştırıyor. Mersin’de karsambaç satıcıları tarafından alınan kar, sahilde pekmez ya da gül suyu ile karıştırılarak servis ediliyor. Sıcaktan bunalan vatandaşlar, özel kaseler içinde sunulan karsambacı kaşıkla yiyerek serinliyor. Mersin / cihan |
30.07.2009 |