Haberler |
Kepek tüketimi hipertansiyonu azaltıyor |
Yenİ bulgulara göre tane hububatlar ve özellikle kepek tüketiminin erkeklerde hipertansiyon vak'alarını yüzde 19 azalttığı bildirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, kan basıncının normalin üzerinde seyretmesinin göstergesi olan hipertansiyonun, ölümcül sonuçlar doğurabilecek önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi. Boyacıoğlu, Harvard Üniversitesi’ne bağlı Harvard Kamu Sağlığı Okulu’nun 30 binden fazla erkeğin katıldığı ‘Sağlık Çalışanları İzleme Çalışması’na göre tam tane hububatların tüketimindeki artışın hipertansiyonun görülme sıklığını yüzde 19 azalttığını ifade etti. Yapılan araştırmada, hipertansiyon, kanser, inme veya kalp hastalığı olup olmadığı bilinmeyen 40 ile 75 yaş arasındaki 31 bin 684 erkek sağlık çalışanının 18 yıl süresince izlendiğini aktaran Boyacıoğlu, tam tane hububatların en yüksek miktarlarda tüketiminin en düşük tüketimle kıyaslandığında, hububatların hipertansiyon oluşumunu azalttığının tesbit edildiğinin altını çizdi. |
17.07.2009 |