YENİ BİR İLİŞKİ DÖNEMİ BAŞLIYOR |
AB Komisyonu Başkanı Barroso, Nabucco projesinin hayata geçirilmesi için Türkiye ile birlikte mücadele ettiklerini belirterek, “Bu anlaşma, AB ve Türkiye arasında yeni bir ilişki dönemine kapı açacaktır ve hatta bunun da ötesine geçecektir” diye konuştu. TÜRKİYE'Yİ AB'YE YAKLAŞTIRACAK
ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar da Nabucco’nun Doğu-Batı enerji koridorunu genişletme projesi olduğunu belirtti ve “Proje, Türkiye’yi Avrupa Birliğine yaklaştıran bir projedir” diyerek Barosso'nun yorumunu destekledi.
AB’ye Nabucco gazı
Nabucco doğalgaz boru hattı projesinde hükümetlerarası anlaşma, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya başbakanları, AB komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso tarafından Ankara’da imzalandı. İmza törenine Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Romanya Başbakan Emil Boc, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katıldı. Tören, Nabucco Projesi’nin tanıtım filminin gösterimiyle başladı. Törende ilk konuşmayı Başbakan Tayyip Erdoğan yaptı. Daha sonra yapılan konuşmaların ardından anlaşmaya Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai, Romanya Başbakanı Emil Boc imza koydu. Anlaşma, Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı projesi için “dönüm noktası” kabul ediliyor. Anlaşmayla, projeyi bir uluslararası anlaşma avantajlarını sağlayarak inşasını kolaylaştırmak, hızlandırmak ve işletme safhasında uyulacak vergilendirme gibi belli esasları karara bağlamak amaçlanıyor.
MALİYETİ 7.9 MİLYAR EURO Görüşmeleri 2002 yılında başlayan ve 2004 yılında Nabucco gaz boru hattı şirketi kurulan projede, BOTAŞ (Türkiye), Bulgargaz (Bulgaristan), Transgaz (Romanya), MOL (Macaristan), OMV (Avusturya) ve RWE (Almanya) olmak üzere 6 paydaş bulunuyor. Toplam 7.9 milyar euro’luk proje maliyetinin yüzde 30’u paydaşlar tarafından kendi öz sermayeleriyle karşılanacak. Bu da her ortak için 400 milyon euro anlamına geliyor.
TÜRKİYE’YE NE GETİRECEK? Yüzde 60’ı Türkiye’den geçecek Nabucco toplam 8 milyar dolara mal olacak ve 4,8 milyar dolarlık yatırım Türkiye’ye yapılacak. Bu yatırımla 5 bin kişiye istihdam sağlanacak. Rusya’yı devreden çıkarıp Türkiye üzerinden doğalgaz taşıyacak dev projenin yıllık 4,2 milyar dolar vergi geliri var ve Ankara bu gelirden de pay almaya çalışıyor.
EN BÜYÜK SORUNU: HATTI DOLDURACAK DOĞALGAZ YOK Nabucco projesiyle ilgili en önemli sorun, hattı dolduracak yeterli doğalgazın henüz bulunmamış olması. Nabucco hattına ilk doğalgaz verecek ülke Azerbaycan. Bu nedenle Şah Deniz projesinin ikinci aşamasının tamamlanmasının beklenecek. Ancak Azerbaycan’daki kaynaklardan alınacak doğalgaz yeterli değil. Azerbaycan’ın, yıllık ürettiği toplam 14.7 milyar metreküp doğalgaz, Nabucco boru hattının yarısını dahi dolduramıyor. Bu nedenle Türkmenistan ve Irak doğalgazının da Nabucco ile Avrupa pazarına sevkedilmesi öngörülüyor. Dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip iki ülkesi Rusya ve İran da coğrafi konumları itibarı ile projeye katılabilir. Ancak Rusya’ya olan bağımlılığın azaltılması istendiğinden ve İran ile nükleer programı nedeniyle yaşanan sorunlardan dolayı, bu iki ülkenin katılımına, başta ABD’nin baskısıyla AB ülkeleri de sıcak bakmıyor. |
14.07.2009 |