10 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

BU YIL ÖSS’YE GİRECEKLER DAHA ŞANSLI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2009 ÖSS’ye başvuran öğrenci sayısındaki düşüşe karşın, kontenjanlardaki artışa dikkat çekerek “Bu sene sınava girenler, geçen sene aynı şartlarda sınava başvuran adaylara göre, yüzde 30 daha fazla bir yükseköğretim programını kazanma şansına sahipler” dedi.

Bu yıl son kez gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı’nın (ÖSS) 14 Haziran Pazar günü yapılacağını hatırlatan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, sınavın, Türkiye ve Lefkoşe’de toplam 151 merkezde gerçekleşeceğini dile getirdi. Bu sene 101 bin kişinin sınavsız geçiş için başvurduğunu belirten Yarımağan, “Sınava girmek için başvuran sayısı ise yaklaşık 1 milyon 350 bin. Toplam sayı, 1 milyon 451 bin. Bu sayı geçen seneye göre 190 küsur bin azalmayı gösteriyor. Bu da yaklaşık yüzde 15’lik bir azalma anlamına geliyor. Yani aday sayısında yüzde 15 bir azalma var” diye konuştu. Yarımağan, kontenjanlardaki yüzde 15 artışla birlikte bu sene sınava başvuranların, geçen sene aynı şartlarda sınava başvuran adaylara göre, yüzde 30 daha fazla bir yükseköğretim programını kazanma şansına sahip olduklarını belirtti.

BAŞÖRTÜSÜ YİNE YASAK

Sınav saat 09.30’da başlayacak ve 3 saat 15 dakika sürecek. Sınavla ilgili hazırlıkların, sınav evrakının sınav merkezlerine nakledilmesiyle sona ereceğini anlatan Yarımağan, sınava girecek adaylara şu teklif ve uyarılarda bulundu:

lSınav günü ulaşım güçlüğü yaşamamak için özellikle büyük şehirlerde, sınava girecekleri binayı sınavdan önce mutlaka görmeliler. Sınav, 09.30’da başlayacak. Adayların en geç 08.30’da sınava girecekleri yerde olmaları gerekiyor.

lKurallarımız arasında emanet yok. O yüzden cep telefonu ile binaya kesinlikle girilmeyecek. Bir adayın üzerinde, bina içinde, kapalı bile olsa cep telefonu bulunduğu tesbit edilirse adayın sınavı geçersiz sayılıyor.

lSınava, “başı açık şekilde girme kuralı” bulunuyor. Bunu hatırlatırım.

l Adaylar kopya olaylarına duyarlı olsunlar. Salon görevlileri, bu tür olayları belirledikleri bize rapor ediyor. ÖSYM olarak biz de gereğini yapıyoruz.

lAdaylara, yanlarında su götürmelerini öneriyorum. Bunun dışında yiyecek götürmelerini önermiyorum. Sınava girmeden önce ihtiyaçlarını gidermelerinde de yarar var. Sınav sırasında tuvalete gitme ihtiyacı veya sağlık sorunları olursa görevlilerimiz kendilerine yardımcı olacak.

FAKÜLTEYE GİTMEK İÇİN EN AZ 145 PUAN ALMAK GEREKİYOR

lSınav kitapçığında her biri 30’ar sorudan oluşan 8 adet test bulunacak ve toplam 240 soru yöneltilecek. Adaylar, bu soruların tamamını cevaplamak zorunda değil.

lMeslek yüksekokulları ve bazı lisans programları ile Açıköğretim Fakültesine gitmek isteyenlerin 145 baraj puanını aşmaları gerekiyor. Bunun için, sınavın birinci aşamasında bulunan 120 sorudan yüzde 15’ini yapmaları yeterli. Yani her testte 30 soru var, her testten 5’er soru çözen bir aday 145 puan elde edebiliyor. Bir testten daha çok, diğer testten daha az çözenler de 145 puan alabilir. Ama 145 sadece bir baraj puanını geçmek anlamına geliyor. Birçok programa girmek için 145’in çok üstünde puana ihtiyaç var.

l Lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar için gerekli baraj puanı 165. Bu puanı elde etmek için, sınavın birinci aşamasındaki 120 soruya ek olarak 60 soru daha cevaplamaları gerekiyor. Bütün testlerden eşit sayıda olacağını var sayarsak, soruların yüzde 25’ini çözmek gerekiyor. Yani 6 testten 8’er soru cevaplanırsa, 50 civarında soru çözen aday bu puanı elde ediyor. Burada da tabiî 165’i elde etmek sadece barajı geçmek anlamına geliyor. Birçok programa yerleşebilmek için bunun çok üstünde puan gerekiyor.

lPuanlar hesaplanırken, her soru aynı ağırlıkta. Bu konuda bir yanlış bilgi varsa düzeltelim. Zor sorunun getirisi daha fazla, kolay sorunun daha az değil. Aynı testteki soruların ağırlıkları, getirileri hepsi aynı.

lTestler arasında da farklılık var tabiî. Bir kere testlerin ağırlıkları birbirinden farklı. Meselâ Sayısal-2 testinin puanı hesaplanırken Matematik-2 ve Matematik-1 testleri en fazla getirisi olan testler, bunların ağırlıkları fazla. Ondan sonra Fen-1 ve Fen-2 testleri, sonra Türkçe, sonra Sosyal Bilimler testi geliyor. Yani hangi puan türü amaçlanıyorsa, o puan türü için belli testlerin ağırlıkları diğer testlerden daha fazla. Ama aynı testin içindeki bütün sorular değerlendirilirken eşit değerde.

lSınav kâğıtları en geç Çarşamba gününden itibaren değerlendirilmeye başlanacak. Sınav sonuçlarını geçen yıllara yakın bir tarihte açıklayabileceğimizi tahmin ediyorum. Yaklaşık 1 ay sonra Temmuz’un ortalarında sonuçları açıklarız.

ÖSS cevapları sınav günü

internet sayfasında

ÖĞRENCİ Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 14 Haziran Pazar günü yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı’nın (ÖSS) test soru ve cevaplarının, aynı gün saat 15.00’de internet sayfasından açıklanacağını duyurdu. ÖSYM’den yapılan yazılı açıklamada, ÖSS soru ve cevaplarının, htttp://oss2009-sorular.osym.gov.tr adresli internet sayfasından açıklanacağı belirtildi. Soru ve cevapları yayınlayacak olan televizyon kanalları ile basın kuruluşlarının, bilgiye kolayca erişebilmek için izleyecekleri yolu, 12 Haziran Cuma günü ÖSYM Başkanlığından telefonla öğrenilebilecekleri ifade edilen açıklamada, sitede yer alacak soru ve cevapları içeren fikir ürünlerinin, telif hakları ile ilgili yasal mevzuat uyarınca korunacağı vurgulandı. Ankara / aa

10.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  BU OLAYLAR BAŞKA BİR ÜLKEDE OLSA...

  Erdoğan: Mayınlar için Genelkurmay’la dertleşeceğiz

  ROKETSAN’da büyük patlama

  Avrupa seçimleri süreci etkilemez

  BU YIL ÖSS’YE GİRECEKLER DAHA ŞANSLI

  GENÇLİĞİMİZ EĞİTİM MAĞDURU, ÇARE RİSÂLE-İ NUR’DA

  Uzmanlar: Çocuklar karne hediyesine alıştırılmamalı

  Makam aracı bisiklet

  Türk gençler ‘’dünyanın en zekileri’’ arasında

  ASYAYLA için kermes

  Başhekim, hastalarına bakmak için evine gitmiyor

  Mardin’de temizlik kampanyası başlatılacak

  AİHM, aile içi şiddet dâvâsında Türkiye’yi haksız buldu

  Tersanede patlama: 1 ölü

  3 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması istendi

  Adlî Tıp önünde bomba paniği

  Yaralı turistler taburcu oldu

  Sağlık çalışanları üniversiteli oluyor

  İDO, sefer sayısını arttırıyor

  Gündoğdu’dan şehit imamın ailesine ziyaret

  DTP’li başkanlar ağır cezalık

  Öğretmenler endişeli

  İstanbul pek yaşanabilir değil

  Kanseri anında ve doğru teşhis eden cihaz

  80 yaşında 9. kez üniversite sınavına girdi

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.