TÜRKİYE Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, ilâç kalıntısı yüzünden Rusya ve diğer bazı ülkelerin ambargosu sonucu, ihraç edilemeyen meyve ve sebzelerin kontrolsüz şekilde iç piyasaya sürüldüğünü iddia etti.
Çakman, yaptığı açıklamada, geçtiğimiz günlerde Rusya ile imzalanan, sebze ve meyve ihracatında bir sorun yaşanması durumunda ülkeye değil, hata yapan firmaya yaptırım uygulanmasına ilişkin, ek memorandumun üreticiler açısından çok sevindirici olduğunu belirtti.
Meyve ve sebzelerin ilâç kalıntılı olmaması için, ilaçlamadan en erken 2 gün sonra toplanması gerektiğine dikkati çeken Çakman, ancak bazı ihracatçı firmaların, gelen yoğun talep üzerine üreticiyi ‘’erken toplama’’ konusunda zorladığını kaydetti. Çakman, Rusya ile son yıllarda yaşanan ilâç kalıntılı ürünlere yönelik boykotun ardından, bu ürünlerin iç piyasaya verildiğini dile getirerek, ‘’Yabancıların, ‘insan sağlığına zararlı’ diye ülkelerine sokmadığı ilaç katkılı meyve ve sebzeler, hiçbir kontrole tabi tutulmadan Türk halkına satılıyor. Türk insanının hayatı, yabancılardan daha az mı değerli?’’ dedi.
‘’HALLERDE KONTROL
MERKEZLERİ KURULMALI’’
Vakit geçirmeden tüm şehirlerdeki hallerde kontrol merkezleri kurulması gerektiğini vurgulayan Çakman, ihracatta olduğu gibi iç piyasaya ilâç kalıntılı mallar veren üreticilere de ihtar ve değişik cezalar verilmesi gerektiğini belirtti. Çakman, bu konuda özellikle ziraat odalarına büyük görev düştüğüne işaret ederek, ‘’Birçok ürün ‘Nasıl olsa denetim yok’ düşüncesiyle iç piyasaya veriliyor. İç piyasaya verilen veya ihraç edilen ürünler sıkı bir şekilde denetlenmeli. Bu denetim sağlanırsa, herkes sağlıklı gıdalar yer. Hem bu sayede herkes birbirini denetler’’ diye konuştu.
Türkiye’de üreticilerin düşük fiyat, tüketicilerin ise hormonlu ve ilâç kalıntılı sebze-meyve tüketiminden şikâyetçi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Tarım üretimi bir programa bağlanmalı. Bu programı da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yapmalı. Türkiye’nin neresinde hangi ürün, ne rekoltede üretilecek, bunlar belirlenmeli. Tarım il müdürlükleri ve ziraat odaları da çiftçiyi üretim konusunda bilinçlendirmeli. Ekim, ilâçlama, hasat toplama gibi konularda üreticilere uzmanlar tarafından bilgiler verilmeli. Eğer bu sağlanırsa, ilâç kalıntılı ve hormonlu gıdalar dahil tüm sorunlar çözülmüş olur. Üretici malını kazanç sağlayacağı şekilde satar, tüketici de meyve ve sebzeyi güvenle yiyebilir.’’
|