Büyük İslâm âlimi Bediüzzaman Said Nursî, vefatının 49. yıl dönümünde Adıyaman’da düzenlenen “Küresel Kriz ve Bediüzzaman’ın İktisad Görüşü” programıyla anıldı.
Yazar İslâm Yaşar’ın konuşmacı olarak katıldığı program Belediye Düğün Salonu’nda gerçekleşti.
M. Maruf Özülkü’nün sunuculuğunu yaptığı program “Ekmeksiz Yaşarım Hürriyetsiz Yaşayamam” isimli slayt gösterisiyle başladı. Bekir Şeker’in tilâvet ettiği Kur’ân-ı Kerim’le süren program, Halit Karaca’nın “Gönüller Fatihi Büyük Üstada” şiirini seslendirmesiyle devam etti. M. Akif Bekmez de, “Aziz Üstadım Benim” parçasını seslendirdi. Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Yazar İslâm Yaşar, insanlığın yaşadığı krizin sebeplerine temas etti. “Kriz bizim içimizde. Farkında değiliz” diyen İslâm Yaşar, krizi yaşadığı halde bunu seslendirmeyenlerin olduğunu ancak birçok şeye sahip olduğu halde şükretmek yerine kriz ağıtı yakan insanlar olduğunu ifade etti. Yaşar, Bediüzzaman’ın krizlere karşı Kur’ânî çözümü ortaya koyduğunu kendisine kulak vermek gerektiğini vurguladı.
Bediüzzaman’ın, toplumu kemiren ve her türlü rezil ahlâkın sebebi olan iki cümleyi aktardığını kaydeden Yazar İslâm Yaşar, şöyle konuştu:
“Birisi ‘ben tok olduktan sonra başkası aç olmuş bana ne.’ İnsan, insan olması hasebiyle yekdiğerini düşünür, acısına sıkıntısına ortak olur. Daha çok tüketime odaklanmak başkasını düşünmeden bencilce tüketme yarışına girmek insanî değildir.
“En hafif örnek vereyim. Güvercinler önüne konulan yemi bitirinceye kadar tüketmeye çalışır. Hayvan demiyorum kaba olur. Güvercinler böyle yapar. Biz insanız. Her şey Allah’ın emaneti ve herkesin onda hakkı var. İnsanlık işte İslâmiyetin farz ettiği zekât ve tavsiye ettiği sadaka ile bu vahşi bencillikten kurtulur. Diğer kelime ise, ‘Sen çalış ben yiyeyim’ Yani krizi besleyen faizdir. İslâmiyet, faizi yasaklayarak beşere çalışma ve üretime katılma yolunu göstermiştir.”
Yazar Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü.
“Dinimiz yardımlaşma biçiminde ölçüyü koymuş: Sağ elin verdiğini sol elin görmemesi... Ama bakıyoruz tv ekranlarında milyonların gözü önünde muhtaç insanlar rencide edilerek ruhlarında derin izler bırakılarak yardımlar yapılıyor. Halka açık alanlarda izdiham içinde toplu yardımlar yapılıyor. Bunlar doğru değil. Verenler daha al, daha al diyor. Alanlar da daha ver, daha ver diyor. Belki muhtaç olanların karnı doyuyor, ama ruhları perişan ediliyor. İncitiliyorlar.”
Bediüzzaman Said Nursî’nin iktisadı en mükemmel mânâda hayatında sergilediğini kaydeden Yaşar, şu bilgileri kaydetti:
“Bir kilo balı bir ay talebeleriyle birlikte tüketmiştir. Vefatının ardında bıraktığı mal-mülk yoktur. Oysa kendisine hayatı boyunca ne tekliflerde bulunuldu. Sultan Abdülhamid’in ihsan-ı şahanesi, M. Kemal’in malûm teklifi. Bundan başka Sait Halim Paşa’nın meşhur köşkünü Bediüzzaman’a ısrarla verme teklifi var. Bediüzzaman’ın ‘Beni Dünyaya Çağırma” manzumesi işte bu kabul etmemenin dillendirilmesidir. Yine ahir ömründe devletin kendisine bir köşk yapma, içini istediği gibi döşeme ve günlük iki buçuk cumhuriyet banknotu harcırah ödenmesi teklifi var. Üstad, bunu da reddetmiştir. Bundan alınacak dersler var. İşte bu yüzden Said Nursî’nin dünyasında kriz yok zenginlik var.” Yazar İslâm Yaşar, konferanstan sonra dâvetlilerle sohbet etti ve kitaplarını imzaladı.
YAŞAR İKİ TV’YE KONUK OLDU
BEDİÜZZAMAN Haftası dolayısıyla Adıyaman’a Bediüzzaman Sevgisi damgasını vurdu. Belediye hoparloründe konferansın ilânı yapılarak halk dâvet edildi. Yazılı medyada konuya ilgi gösterdi. Ayrıca, Yazar İslâm Yaşar konferans öncesinde Adıyaman’da uydudan yayın yapan ASU TV’de haber saatine konuk olarak bilgi verdi. Yaşar daha sonra Mercan TV’de Maruf Özülkü’nün hazırlayıp sunduğu Güncel programına katılarak, 1 saati aşkın canlı yayında soruları cevaplandırdı.
|