Prof. Dr. Ahmet Akgündüz’ün son eseri ‘İslâm ve Çevre Hukuku’ kitabında da yer verilen belgeler dünyanın çevreyle ilgili ilk kanunî düzenlemesinin 5 asır önce Osmanlı Devleti’nde yapıldığını ortaya koyuyor.
Kitapta aktarılan şu anekdotlar dikkat çekici:
Kanuni Sultan Süleyman zamanında İstanbul’a gelen bir Alman Rahibi 1560 yılında yazdığı bir eserde: “Buradaki temizliğe hayran oldum. Burada herkes günde beş defa yıkanır. Sokaklarda pislik yoktur. Satıcıların elbiseleri üzerinde ufak bir leke bulunmaz. Ayrıca ismine ‘hamam’ dedikleri ve içinde sıcak su bulunan binalar vardır ki, buraya gelenler, bütün vücutlarını yıkarlar. Hâlbuki bizde insanlar pistir, yıkanmasını bilmezler” demektedir. Avrupa’da yıkanmak ancak, asırlar sonra öğrenilmiştir.
1539 tarihli Edirne çöplük subaşısı’na verilmek üzere düzenlenen yasakname aradan geçen bunca zamana rağmen önemli oranda güncelliğini korumaktadır ve dünyanın ilk Çevre Temizliği Tüzüğü olduğu ortadadır.
Kitap iki ayrı bölüme ayrılmıştır. Birinci Bölümde İslâm Çevre Hukukunun esaslarını kısaca özetlenmiş. Sadece teorik değil uygulamaya yönelik Furuı Fıkıh kitapları da değerlendirilmiş. İkinci Bölümde ise Çevre hukuku ile alâkalı hukukî esaslar özetlendikten sonra, dünyanın ilk çevre Nizamnamesini ayrıntılarıyla incelenmiş ve çevre ile alâkalı Osmanlı Devletindeki kurumları anlatılmıştır.”
Bilgi için: 0 (212) 513 40 33
[email protected] * www.osmanli.org.tr
|