Hatay-Antakya Yeni Asya Temsilciği tarafından “Krizden Kurtulma Yolları ve Bediüzzaman Said Nursî’nin İktisad Görüşü” konulu konferans düzenlendi.
Gazetemiz yazarlarından Ali Ferşadoğlu’nun konuşmacı olarak iştirak ettiği programa, çevre il ve ilçelerden de katılım oldu. Sunuculuğunu Mustafa Tombal’ın yaptığı konferans, aşr-ı şerif okunmasıyla başladı Ardından, “Bir Bediüzzaman Klâsiği” adlı şiirini okuyan edebiyatçı-yazar Atilla Yılmaz, salonda duygusal anlar yaşanmasına sebep oldu.
Ali Ferşadoğlu konuşmasına, hak ve hakikatlerin savunucusu Habib-i Neccar Hz.lerinin mümtaz hemşehrilerini hürmet ve muhabbetle selâmlayarak başladı.
Ferşadoğlu, “Ekonomik krizden kurtulmanın yollarını nasıl bulacağız?” sorularının cevaplarının, Kur’ân’ın tefsiri olan Risâle-i Nur’da bulunacağını belirtti.
Bediüzzaman’ın devletler ile milletlerin çatışması olduğu bir zamanda “Devletler, milletler muharebesi, tabakat-ı beşer muharebesine terk-i mevki ediyor” sözünü hatırlatan Ferşadoğlu, özellikle şişirilen bu sun’î balonun patlamasıyla küresel ekonomik krizin dünyayı etkilediğini vurguladı.
Oy hırsıyla hareket eden siyasîler, kâr hırsıyla hareket eden sanayiciler-üreticiler, zevk ve nefsanî hevesatlarını yerine getirmek için hareket eden tüketicilerin; krizin bu duruma gelmesinin sebebi olduğunu hatırlatan Ferşadoğlu, “Kapitalizm parayı bankanın merkezine, bankayı da ekonominin merkezine, ekonomiyi de hayatın merkezine koymuştur. Ekonomiyi ve toplumu bankanın esiri haline getirmiştir. Maneviyatı dışlamış, yardımlaşmayı, kaynaşmayı, paylaşmayı ve sevgiyi de ortadan kaldırmış, sadece maddeye çalışmış, faizler toplumu ezmiştir.
Kapitalist sistemin temel görüşü ‘Sen çalış, ben yiyeyim.’, ‘Ben tok olduktan sonra başkası açlıktan ölse bana ne’ dir diyerek krizin temel sebeplerinden birinin de Kapitalist anlayış ve uygulamalar olduğunu vurguladı. Krizin aslında manevî olduğunu belirten Ferşadoğlu, bunun da delili olarak “Madde-mânâ, beden-ruh beraberliği vardır. Bu beraberlikte bedeni ruh yönetir, ruhumuzu duygularımız, duygularımızı da inançlarımız ve düşüncelerimiz yönetir. Dolayısıyla meydana gelen kriz, maddî gibi görünmekle beraber, aslında ve temelinde yatan manevîdir, ruhî ve ahlâkî bir buhrandır” dedi.
Krizin bir sebebi olarak da haramları sayan Ferşadoğlu, Bediüzzaman’ın “Helâl dairesi keyfe kâfidir, harama girmeye lüzum yoktur” sözünü hatırlattı. Faizin de krizde çok büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Ferşadoğlu, “Faiz, insanı tembelleştirir, teşebbüs gücünü kırar ve servetin tek elde toplanmasını sağlar, para kimdeyse o hükmeder” diyerek krizsiz ekonominin faizsiz ekonomi olduğunu vurguladı. Program bitiminde Ali Ferşadoğlu ve konferansa dinleyici olarak katılan eğitimci-yazar Bestami Said Çiftçi kitaplarını imzaladılar.
|