DİCLE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Biçer, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’deki kırmızı mercimek üretiminin, Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 75-80’inin karşıladığını bildirdi.
Yrd. Doç. Dr. İsmail Gül ile çalışmalarını Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yürüttüklerini, özelde ise en çok kırmızı mercimek üretilen iller olan Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de üzerinde durduklarını dile getiren Biçer, şunları anlattı: ‘’Ülkemizde ortalama kırmızı mercimek üretimi 500-550 bin ton civarında. Üretimin çok büyük bir bölümü ise Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleşiyor. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’deki kırmızı mercimek üretimi, Türkiye’deki toplam üretimin yüzde 75-80’ini karşılıyor. Yaptığımız ön tahmin sonuçlarına Şanlıurfa’da ve Mardin’de mercimek üretim alanlarında çeşitli problemler sebebiyle azalma meydana geldi.’’ Biçer, 2009 yılı için tahmini olarak 378-405 bin ton arasında bir üretim beklendiğini kaydetti.
|