FİLİSTİNLİ gönüllü üniversite öğrencileri ve gençler, Güney Afrikalı insan hakları eylemcilerinden akademisyen Ferid Esack’ın kaleme aldığı iki bin kelimelik mektubu yazmaya, Ramallah yakınındaki El Ram’dan başladı.
Ellerinde boya ve sprey ve merdivenlerle sabah saatlerinde El Ram’a gelen öğrenciler, Esack’in “Sevgili Filistinli bacılarım ve kardeşlerim” hitabıyla başlayan mektubunu duvara işlemeye başlarken, projenin Filistin ayağı sorumlularından Raci Necmi (27), duvarla ilk kez 5-6 yıl kadar önce üniversite okurken “tanıştığını” anlattı.
“O zaman ben de burada örülen duvarın hemen yakınında bir yerde çalışıyordum” diyen Necmi, içinin öfkeyle dolduğunu, çok üzüldüğünü, kaçıp uzaklara gitmek istediğini söyledi. O günlerden bu yana duvarların her geçen gün ilerlediğini kaydeden Necmi, duvarla birlikte Filistinlilerin ekonomik ve sosyal hayatlarının da giderek kötü yönde değiştiğini belirtti.
Duvarın iki tarafındaki ailelerin birbirlerinin sesini duyabildiklerini, ancak bir araya gelebilmek için aralarında sadece 15-20 metre varken kilometrelerce yol gitmeleri gerektiğine işaret eden Necmi, “Bu duvarlara asla alışamadım ve alışmayacağız da...” diye konuştu. Necmi, bu duvarların İsrail ordusunun Batı Şeria’da birçok köy, kasaba veya şehir giriş-çıkışına ve yollara koyduğu bariyerlerden de “kötü” olduğunu ifade etti. İsrail tarafının öne sürdüğü gibi duvarın güvenlik amaçlı olduğuna inanmayan Necmi, “Birileri terör saldırısı yapmak isterse duvar engel mi olur? İsteyen birçok yol bulabilir. Bu duvarların asıl amacı Filistin halkının hayatını mahvetmek” dedi.
Duvara harf harf işlenen açık mektupta, İsrail’in bu ayırma politikasının, bir zamanlar Güney Afrika’da siyahlar üzerinde baskı sebebiyle büyük tepki çeken “apartheid” (ırk ayrımı) politikasından daha acımasız ve insanlık dışı olduğu vurgulanıyor.
Beton duvara merdivenle tırmanarak Ferid Esack’ın mektubunu yazmaya başlayan Yusuf Nicim (25), Ramallah’taki Bir Zeyt Üniversitesinin Biyoloji Bölümünden henüz mezun olmuş. Yusuf Nicim, duvara yazı yazmasının, duvara ve İsrail politikalarına karşı hislerini dile getirmenin bir yolu olduğunu söyledi. Nicim, “Niye mi yazıyorum? Kendim için, Filistin için yazıyorum. Kendimin ve Filistin’in geleceği için yazıyorum” dedi. Nicim, bu işte gönüllü olarak çalıştığını vurgularken, sözlerini “Şimdi çocuk bakıcılığı yapıyorum. Bütün Batı Şeria’da çocuk bakıcılığı yapan ilk erkek benim. Ama tabiî yeni bir iş buluncaya kadar...” diye sürdürdü.
|