TÜRKİYE'DE halkın yüzde 86’sı kendini mutlu hissediyor. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayınladığı “Yaşam Memnuniyeti Araştırması 2008” verilerinden yapılan değerlendirmeye göre, ülkedeki bireylerin yüzde 30,3’ü orta düzeyde mutlu, yüzde 47,5’i mutlu, yüzde 8,2’si de çok mutlu olduğunu ifade ediyor.
Mutsuz olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 11,4 iken, çok mutsuz olanların oranı da yüzde 2,5 düzeyinde bulunuyor.
Kadınların yüzde 30’u orta düzeyde mutlu, yüzde 48,7’si kendisini mutlu, yüzde 9,1’i de çok mutlu olarak tanımlarken, erkeklerin yüzde 30,7 orta düzeyde mutlu, yüzde 46,3’ü kendisini mutlu, yüzde 7,4’ü de çok mutlu olduklarını ifade ediyor. Erkeklerin yüzde 13,6’sı mutsuz, yüzde 2,1’i çok mutsuz, kadınların da yüzde 9,4’ü mutsuz, yüzde 2,8’i çok mutsuz hissediyor.
EVLİLİK VE AİLE MUTLU EDİYOR
TÜİK'E göre, evli kadınların yüzde 90,7’si mutlu ve orta düzeyde mutlu, evli erkeklerin de yüzde 85,2’si mutlu ve orta düzeyde mutlu olduklarını düşünüyor. Bununla birlikte evli olmayan kadınların yüzde 80,7’si mutlu ve orta düzeyde mutlu, evli olmayan erkeklerin de yüzde 81,9’u kendisini mutlu ve orta düzeyde mutlu olarak tanımlıyor. Mutluluk düzeyi öğrenim durumuna ve yaş grubuna göre değerlendirildiğinde ise en mutlu grupların üniversite mezunlarıyla 65 ve üzeri yaştakiler olduğu görülüyor. Öğrenim durumuna göre en az mutlu olan kesim ise yüzde 54 ile ilkokul mezunlarından oluşuyor. Hanehalkı gelir grubuna göre bireylerin mutluluk düzeyi incelendiğinde, mutluluğun gelirle doğru orantılı olduğu ortaya çıkıyor. Geliri 2 bin 500 lira ve üzerinde olan bireylerden mutlu ve orta düzeyde mutlu olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 95. Bireylerin mutlulukları, mutluluk kaynağı olan kişilere göre ele alındığında da en büyük mutluluk kaynağının “tüm aile” olduğu anlaşılıyor. En büyük mutluluk kaynağının tüm aile olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 70,1. Mutluluğun kaynağını çocuklar olarak görenlerin oranı yüzde 14, eş olarak görenlerin oranı yüzde 7,2.
|