2008 Şubat'ında yüzde 8,4 artan sanayi üretimi geçtiğimiz Şubat'ta, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,7 düşüş gösterdi. En yüksek düşüş oranı yüzde 58,7 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalâtında gerçekleşti. Bunu, yüzde 41,6 ile radyo, TV, haberleşme teçhizatı ve yüzde 36,4 ile büro makineleri ve bilgisayar imalâtı takip etti.
BANKALARIN İKİ AYLIK KÂR ARTIŞI YÜZDE 38
Bankacılık sisteminin net kârı, Şubat'ta yüzde 58 oranında artarak 1.6 milyar liraya ulaştı. İlk iki aydaki kâr yüzde 38 artışla 3.2 milyar lira oldu. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, “En büyük neden faizlerdeki gerileme” dedi. Ancak Merkez Bank asının faiz indirim kararları mevduat faizleri üzerinde etkili olurken, kredi faizlerine hâlâ yansıtılmadı.
Geçtİğİmİ günlerde 5. Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bankalar ile şirketler arasında yaşanan kredi kriziyle ilgili dikkat çekici değerlendirmelerde bulunmuştu. Bankaların, şirketelere yıllık yüzde 25 faizle kredi açmak yerine, yüzde 14’ten devlete borç vermeye başladığını ifade Hisarcıklıoğlu, bu yüzden her sektör kaybederken bankacılık sektörünün kâr patlaması yaşadığını söylemişti. Hisarcıklıoğlu, bunun altında yatan sebebi şöyle özetlemişti: ‘Mevduatınıza bankada ne faiz veriyorlar yüzde 12- 12.5... Kredi almaya gittiğimde ne faiz uyguluyorlar? En sağlama 20, verilebilecek kişiye de 25. İki kat fark var. Böyle bir şey olmaz bu insafsızlık. 12.5 ile mevduat toplayacak, 25 ile de kredi verecek. Bu kabul edilemez. Biz ağlarken birilerinin gülmesi mümkün değil.” Aşağıdaki iki haber Hisarcıklıoğlu’nu tasdik etti. Bankaların kredi vermemesi sebebiyle üretim yapamayan sanayide üretimi Şubat’ta yüzde 23.7’yle büyük düşüş yaşarken, devlete daha düşük faizle borç veren bankalar en kârlı dönemlerini yaşıyor.
BANKALARIN KÂRI İKİ AYDA YÜZDE 38 ARTTI
Bankacılık sisteminin net kârı, Şubat ayında yüzde 58 oranında artarak 1.6 milyar liraya ulaştı. İlk iki aydaki kâr yüzde 38 artışla 3.2 milyar lira oldu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankacılık sisteminin geçen yıl Ocak-Şubat döneminde 2.316 milyar lira olan net kârı, bu yıl aynı dönemde 3.204 milyar liraya yükseldi. Böylece, bu iki aylık dönemde bankacılık sektörünün net kârı yüzde 38 oranında artış gösterdi. Sektörün kârlılık rakamlarını değerlendiren BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılığın yıldızının parlamaya devam ettiğini belirterek, “Kârlılıktaki olumlu gidiş bizi memnun ediyor. Bunun çeşitli nedenleri var. En büyük nedeni faizlerdeki gerilemedir. Bankalarımızın, bu kârlı performanslarını reel sektörle paylaşmalarını görmek istiyoruz” dedi. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararları, mevduat faizleri üzerinde etkili olurken, kredi faizlerinde henüz belirgin olarak görülmüyor. Bu durum da mevduat- kredi faiz marjının açılmasına neden oluyor. Bankacılık analistleri ise sektörde ilk aylarda yüksek kârlılık görüldüğünü, ancak gerçek resmin yılın ikinci yarısından sonra daha net olarak ortaya çıkacağını belirtiyorlar.
Otomotiv üretimi de yüzde 59 azaldı
Türk otomotiv sanayisinde yılın ilk çeyreğinde toplam taşıt aracı üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 oranında azaldı. Otomotiv Sanayii Derneğinin (OSD) web sitesinde yer alan verilere göre, mart ayında otomobil üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43 oranında gerileyerek 64 bin 973 adetten, 37 bin 125 adede düştü. Aynı dönemde ticari araç üretimi ise yüzde 63’lük daralmayla 59 bin 587 adetten, 21 bin 767 adede geriledi. Toplam taşıt aracı üretimi ise yüzde 53’lük azalışla 124 bin 560 adetten 58 bin 892 adede düştü. Yılın ilk çeyreğinde ise otomobil üretimi geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 51’lik gerilemeyle 187 bin 348 adetten, 91 bin 155 adede indi. Ticari araçlardaki daralma ise yılın ilk üç ayında yüzde 69 olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte toplam 51 bin 412 adet ticari araç üretildi. Bu yılın ilk çeyreğinde toplam taşıt aracı üretimi ise geçen yılın aynı önemine göre yüzde 56 gerilemeyle 350 bin 902 adetten, 142 bin 567 adede düştü. Traktör üretimi ise ilk üç aylık dönemde yüzde 56’lık gerilemeyle, 7 bin 429 adetten, 3 bin 266 adede indi. İstanbul / aa
Emekliler mutsuz
Türkİye İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) araştırmasından, emeklilerin neredeyse tamamının ‘’mutsuz olduğu’’ sonucu ortaya çıktı. Derneğin, 47 ilde 4 bin 362 emeklinin katılımıyla gerçekleştirdiği ‘’Türkiye Emekli Profili Araştırması’’na göre, emeklilerin yüzde 72,2’si günlük gazete alamıyor. ‘’Günde 1 tane’’ gazete alanların oranı yüzde 26,2, ‘’birden fazla’’ gazete alanların oranı ise yüzde 1,6’da kalıyor. Emeklilerin yüzde 92,3’ü haftalık veya aylık dergi alamıyor. Emeklilerin yaklaşık 10’da 9’u da kitap alamıyor. Kitap alamayanların oranı yüzde 88,8’e çıkarken, yüzde 9,6’sı ‘’ayda bir’’, yüzde 1,6’sı da ‘’ayda birden fazla’’ kitap alabiliyor. ‘’Ülkemizin bir emeklisi olarak mutlu bir yaşam sürdüğünüze inanıyor musunuz?’’ sorusuna emeklilerin tamamına yakını ‘’hayır’’ cevabını veriyor. Emekliler arasında ‘’mutlu olmadığını’’ söyleyenlerin oranı yüzde 95,6’yı bulurken, ‘’mutlu olduğunu’’ belirtenlerin oranı yüzde 4,4’te kalıyor. Araştırma sonuçlarını değerlendiren TİED Başkanı Kazım Ergün, geçim sıkıntısı çeken, zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan emeklilerin kültür-sanat gibi sosyal harcamalarını neredeyse tamamen kısmak zorunda kaldığını söyledi. Ankara / aa
|