HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın işsizlik sorununun her geçen gün daha da büyümesine yol açtığını belirterek, “Açıklanan rakamlar, Türkiye’nin birinci gündem maddesinin işsizlik olduğunu bir kez daha göstermiştir. Hızla istihdamı artıracak, işsizliği düşürecek yeni politikalar hayata geçirilmelidir. Ekonomi politikaları ile sosyal politikalar belirlenirken, istihdamın bu politikaların merkezine konulması gerekmektedir” dedi.
Uslu, yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2008 dönemine ilişkin Hanehalkı İşgücü araştırması sonuçlarını değerlendirirken, şunları söyledi: “TÜİK tarafından açıklanan Aralık 2008 dönemine ilişkin Hanehalkı İşgücü araştırması sonuçlarına göre, işsizlik oranı yüzde 13.6, işsiz sayısı ise 3.2 milyon kişi olmuştur. İşsizlikle mücadele ve istihdam stratejisi noktasında AB’nin istihdam stratejisi bizim için önemli bir referanstır. Bu kapsamda işsizliğin yakıcı etkilerini azaltma konusunda, AB’nin benimsediği sigorta dallarından biri olan aile yardımı sigortası, mutlaka yeni bir sigorta kolu olarak Türkiye’de de uygulanmalıdır. İşsizlik ve açlık sorununu birbirinden ayırıp işsiz insanları düzenli gelir sistemi ile ekonomiye ve sosyal hayata entegre edip, bu şekilde yeni bir toplumsal dinamizm meydana getirebiliriz” dedi.
İşsizliğin azaltılması için işgücü piyasamıza yönelik bazı düzenlemelerin de yapılması gerektiğini söyleyen Salim Uslu, “Esnek çalışma modelleri güvence boyutu dikkate alınarak, istihdamı artıracak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Kanuni çalışma sürelerinde mutlaka bir disiplin ve denetim sağlanmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşulları (amacı dışına çıkılmadan) iyileştirilmeli, işsizlik ödeneği artırılmalı ve süresi yeniden gözden geçirilip uzatılmalıdır. Zor günlerde işverenler de işçi çıkartmak konusunda keyfi bir tutum sergilemek yerine, yasanın kendisine ve işçiye sağladığı olanaklardan yararlanmalı, iyi niyetli ve samimi davranmalıdır.”
|