OSMANLI’NIN son dönemlerine şahitlik eden Yıldız Sarayı’nın bugüne kadar ziyarete açılamayan harem daireleri, restore edilerek eski ihtişamlı günlerine döndürülecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yıldız Sarayı Kontrol Amiri restoratör Ahmet Selbesoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine tanıklık eden Yıldız Sarayı’nın 5 binadan oluşan harem daireleri, uzun yıllar Harp Akademileri Komutanlığına hizmet verdikten sonra 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığına devrildi. Son 20 yılda ödenek yetersizliği nedeniyle sadece dış etkilerden koruma amaçlı restorasyonlar geçiren ve bugüne kadar sadece çatısı, pencereleri ve kapıları onarılan harem daireleri, tarihe kazandırılmayı bekliyor.
Topkapı ve Dolmabahçe saraylarının harem dairelerinin aksine bugüne kadar turizme açılamayan Yıldız Sarayı’nın harem dairelerinin restorasyonu için İstanbul İl Özel İdaresi kolları sıvadı. Harem dairelerinin eski ihtişamına kavuşması için İl Özel İdaresi 3 Martta ihaleye çıkacak.
Restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Ahmet Selbesoğlu, harem daireleri ve cariyeleri yetiştiren hadım edilen zencilerin kaldığı kızlar ağası dairesinin yapımına, 2. Abdülhamid’in Yıldız Sarayı’na yerleşmesi sonrasında başlandığını belirtti. Selbesoğlu, haremin kadınların bulunduğu bir mekan olduğu için saraylarda en merak edilen bölümler olduğunu dile getirerek, restorasyonun sonunda harem dairelerini canlandırmayı, eski ihtişamına kavuşturmayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul/ aa
YILDIZ SARAYI
SULTANLAR ve şehzadeler tarafından ikametgah olarak kullanılan ve resmi görevlilere tahsis edilen köşklerden başka tiyatro, müze, kitaplık, eczane, hayvanat bahçesi, mescit, hamam, tamirhane, marangozhane, demirhane, kilithane gibi çeşitli binaları da kapsayan Yıldız Sarayı’nda, restorasyon ve müzeleştirme çalışmaları 1994 yılında başlayabildi. Saray Tiyatrosu ve yeniden düzenlenen Sahne Sanatları Müzesi 6 Ocak 1994’te, Yıldız Sarayı Müzesi ise 8 Nisan 1994’te ziyarete açıldı.
|