Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı camiası için ‘’etik ilkeler mevzuatına’’ ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir, ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor’’ dedi.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yargı camiası için ‘’etik ilkeler mevzuatına’’ ihtiyaç olduğunu belirterek, ‘’Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın kuruluşun ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor’’ dedi.
Sheraton Oteli’nde düzenlenen ‘’Yasama ve Yargı Etiği Alanındaki Gelişmeler’’ konulu uluslararası konferansın açılışında konuşan Şahin, dünyada ve Türkiye’de hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşandığını, bu gelişim ve dönüşümün siyasal, toplumsal ve kültürel her alana yayıldığını söyledi. Bu dönüşümün aynı zamanda yönetimleri, toplumların taleplerine karşı daha duyarlı olmaya zorladığını ifade eden Şahin, aynı zamanda katılımcılığa önem veren, açık, saydam, tarafsız, dürüst ve objektif ilkelere bağlı yeni bir kamu hizmeti anlayışının doğmasına yol açtığını anlattı. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlar ve bu kuruluşların üyesi ülkelerin yolsuzluk ve kirlenmeyi toplumun en büyük problemi olarak gördüklerini belirten Şahin, yolsuzluk ve kirlenmenin sadece kamu kaynaklarının kötü kullanılması sonucunu değil, aynı zamanda demokratik değerlerin aşınmasına ve yozlaşmasına yol açtığını kaydetti. Demokratik rejimleri, halkların rejime olan güveninin güçlü kıldığına işaret eden Şahin, yolsuzluk ve kirlenmenin en çok güven duygusunu zedelediğini söyledi. Şahin, güvenin azaldığı hatta ortadan kalktığı toplumlarda demokrasiyi yaşatmanın, hatta devleti ayakta tutmanın çok zor olduğunu, bu sebeple ülkeler ve uluslararası kuruluşların bu konuda tedbirler alma ihtiyacı duyduğunu ifade etti. Bu tedbirlerden birinin de etik değerleri ön plana çıkarmak ve bunu başarıyla uygulayabilmek olduğuna dikkati çeken Şahin, Türkiye’de bu konudaki yasal düzenlemenin 5 yol önce yapıldığını ve Kamu Görevlileri Etik Kurulunun kurulduğunu vurguladı. Kurulun amacı ve görevlerine değinen Şahin, mevzuatla belirlenen etik kuralların yalnızca kamu görevlilerine uygulanmasının eleştirildiğini ifade etti. Konuyla ilgili çıkarılan yasadaki etik ilkelerin Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyelerine uygulanmadığını belirten Şahin, yasada olmamasına rağmen Anayasa’nın 82. maddesinde bu konuda düzenlemeler yapıldığını söyledi.
Şahin, ancak bunun da yeterli olmadığını, konuyla ilgili TBMM’de bazı çalışmalar başlatıldığını ve ciddi düzenlemeler yapılacağını bildirdi. Yasayla belirlenen etik kuralların yargı mensupları için geçerli olmadığını hatırlatan Şahin, Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda etik kurallara benzer maddeler bulunduğunu söyledi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun da hakimler ve savcıların bu kurallara uygun davranmasını gözettiğini belirten Şahin, ‘’Yargı camiası için etik ilkeler mevzuatına ihtiyaç olduğu düşüncesindeyiz’’ dedi.
Adalet Bakanlığının 2014 yılına kadar belirlenen stratejik planını, 2 gün önce Başbakanlığa sunduklarını söyleyen Şahin, bu plan içerisinde bu konuların da yer aldığını ifade etti. Şahin, ‘’Açık toplumlarda halkın memnuniyeti, rejime, yargıya güveni önemlidir. Eğer gerçekten adalet mülkün temeliyse bu ülkede en saygın kuruluşun ve en çok güvenilen kuruluşun yargı erki olması gerekir ama itiraf etmek durumundayım ki yapılan kamuoyu araştırmalarında kurumların güven sıralamasında yargı ilk sırada yer almıyor. Bundan da Adalet Bakanı olarak üzüntü duyuyorum. Bunu sağlayabilmek için gerekli tedbirler almak, çalışmalar yapmak durumundayız’’ diye konuştu. Ankara / aa
|