Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu bildirdi. Yeni anayasa tartışmalarının doğru bir zamanda başladığını ve sivil toplumun da yapıcı bir şekilde sürece katkı sağladığını kaydeden Uslu, ancak sürecin çeşitli nedenlerle kesintiye uğradığını belirtti. Uslu, anayasa değişikliğinin Türkiye’nin ihtiyacı olan ve ertelenmemesi gereken bir konu olduğunu ifade etti.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu bildirdi. Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişiklini yeniden gündeme getirmesinin son derece olumlu bir yaklaşım olduğunu ifade etti.
Yeni anayasa tartışmalarının doğru bir zamanda başladığını ve sivil toplumun da yapıcı bir şekilde sürece katkı sağladığını kaydeden Uslu, ancak sürecin çeşitli sebeplerle kesintiye uğradığını belirtti. Uslu, anayasa değişikliğinin Türkiye’nin ihtiyacı olan ve ertelenmemesi gereken bir konu olduğunu ifade etti. Anayasa çalışmalarının, başta yerel seçimler olmak üzere çeşitli bahane ve gerekçelerle ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Uslu, şunları kaydetti:
‘’Özgürlükleri genişleten, yetenekleri geliştiren, ekonomik istikrarı sağlayacak, kamunun etkinliği ve verimliliğini arttıracak reformlara olanak sağlayan bir anayasa hayata geçirilmelidir. Zira anayasanın bir hukuk metni olmasının çok ötesinde anlamları ve boyutları bulunmaktadır. Toplumun katkı ve katılımı ile hazırlanmış, ülkenin değerleri üzerinde yükselen ve üzerinde konsensüs sağlanmış bir anayasa, ancak toplumun beklentilerine karşılık verebilir ve kılavuz niteliğinde metinler olarak değerlendirilebilir.
Bunun için de doğru adres ekonomik ve sosyal tarafların platformlarıdır. Siyasî partiler ve sivil toplum örgütleri açısından tartışılması gereken konu yeni bir anayasanın olup olmayacağı değil, yeni bir anayasanın nasıl olması gerektiği konusunda görüş ve önerilerin ortaya konulmasıdır. Ayrıca gelişmiş AB ülkelerinin ekonomik ve sosyal politikaların belirlenmesi konusunda etkin olarak kullandıkları Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) başta olmak üzere toplumun geniş kesimlerini temsil eden kurullar, anayasa çalışmalarında aktif olarak işletilmelidir. Zaten ESK’nın sivil kanadını oluşturan 7 sivil toplum örgütünün başlattığı ve ardından 83 sivil toplum ve meslek kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirilen ‘Anayasa Platformu Ulusal Çalıştayı’nda ortaya çıkan öneri ve görüşler TBMM’ye sunulmuştur. Ortaya konulan bu katılım ve katkılar dikkate alınarak kalındığı yerden demokratik ve sivil bir anayasa süreci başarıyla sonuçlandırılmalıdır.’’
|