MEDENİYETLER beşiği İstanbul yeni bir festivale ev sahipliği yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından organize edilen ve İBB Kültür AŞ tarafından gerçekleştirilecek olan Mistik Sanat Festivali, 12-16 Şubat tarihlerinde Aya İrini Müzesi, Eminönü Halk Eğitim Merkezi ve Kızlarağası Medresesi’nin yer aldığı tarihi yarımadada gerçekleşecek.
Festivalin ilk gününde 3 din ve 6 mezhebin mensuplarından oluşan Antakya Medeniyetler Korosu sahne alacak. 11’i müzisyen toplam 72 kişiden oluşan koronun diğer üyelerini imam, rahip, rahibe, öğretmen, öğrenci, emekli, manifaturacı, kuyumcu gibi farklı meslek dallarından insanlar oluşturuyor. Mistik Sanat Festivali kapsamında İstanbul’da ilk kez sahne alacak olan topluluk farklı dillerden seslendirecekleri ilahilerin yanı sıra sahneleyecekleri etnik danslarla da festivalin unutulmazlarından olacak. Koro Kasım ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın New York’ta Birleşmiş Milletler temsilcilerine verdiği teşekkür yemeğinde sahne almış ve ayakta alkışlanmıştı.
Festivalin ikinci gününde; sahip oldukları mistisizm ile sadece sanatseverlerin değil tarihe ve medeniyetlere ilgi duyan İstanbulluların da kaçırmaması gereken iki topluluk; First Nations Dance Company ve Huun-Huur-Tu (Tuva Topluluğu) sahne alacak. Amerika’nın Arizona Eyaleti’nden gelen Kızılderililer (First Nations Dance Company), kendi deyimleriyle Amerikan Yerlileri mistik ögeler içeren dansları ve yerel kostümleri ile eski bir medeniyetin soluklarını hissettirecek. Gecede sahne alacak bir diğer topluluk tüm dünyada gırtlak vokalleri ile bilinen Tuva bölgesinden Huun-Huur-Tu.
Festivalin üçüncü günü 14 Şubat’ta, Filipinlerde tanınmış bir opera sanatçısı olan ve eğitim için gittiği Almanya’da İslâmiyeti seçen Ayşenur Helen Sağlam sahne alacak. Katolik anne babanın çocuğu olarak Filipinlerde dünyaya gelen Helen on üç yaşında kilise korosunu yönetmeye başladı. Papanın 1984 yılında Filipinlere yaptığı ziyarette verdiği konserle onun takdirini kazandı. 1989 yılında ikinci bir üniversite eğitimi için Almanya’ya giden sanatçı, iki yıllık bir araştırmanın ardından İslamiyeti seçti ve Ayşenur adını aldı. Mevlana ve Yunus Emre’nin eserlerinden çok etkilenen Ayşenur Helen Sağlam eserleri İngilizceye çevirerek notalara döktü ve yorumladı. Avrupa’da ve Yunanistan’da konserler veren Sağlam, Mistik Sanat Festivali kapsamında İstanbul’da ilk konserini verecek.
Aynı akşam çok sesli dinî içerikli ayinleriyle Vartanas Kilise Korosu sahne alacak. 1932 yılında “Gomidas Mass” ayini icra etmek için sadece erkeklerden oluşan topluluk olarak kurulan koro, daha sonra karma hale gelerek dinsel ayinlerin yanı sıra, Ermeni halk türküleri ve operalardan seçme parçalarla oratoryolardan bölümler seslendirmeye başlamıştır.
Festivalin dördüncü günü olan 15 Şubat’ta, Necip Fazıl Kısakürek’in Yunus Emre adlı eseri sahnelenecek. Yaklaşık kırk yıl önce Abdullah Kars tarafından sahnelenen oyun; büyük mutasavvıf Yunus Emre’nin hayatını konu alıyor. Bu çerçevede oyuna Yunus Emre’nin entelektüel bir yorumu olarak da bakılabilir. Oyun, bu festival için özel olarak hazırlandı.
Festivalin kapanış ismi ise “Müzik yapmak dua etmek gibidir” diyen; yerli – yabancı pek çok ödüle ve dünya çapında yüksek albüm satışlarına imza atmış olan Ömer Faruk Tekbilek. Türk asıllı sanatçı, otuz üç yıldır ABD’de bulunuyor. “Hiçbirimiz birbirimizden farklı değiliz. Bütün kültürler birbiriyle benzerdir. Müzik bizim ortak lisanımız, ortak muhabbetimizdir. Müzik ve dans sayesinde de hepimiz kardeşçe biraraya gelebiliriz. Bu hiç zor değil “diyen Tekbilek, ABD’de yaşıyor. Albümlerinde ve konserlerinde; ABD, Yunanistan, Ermenistan, Hindistan, İsrail, Bulgaristan, İran ve İspanya gibi birçok farklı ülkeden müzisyenlerle çalışıyor. Mistik Sanat Festivali kapsamındaki ilk sergi, ressam Esti Saul’un bizleri hem masal dünyasında hem de gerçek dünyada farklı bir yolculuğa çıkaracak olan kişisel resim sergisi. Sergi 12 -16 Şubat tarihleri arasında Aya İrini’de görülebilir. Mistik konuları ele alan eserlerin yer alacağı kitap sergisi ise yine 12-16 Şubat ‘ta Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’ne ev sahipliği yapan Kızlarağası Medresesi’nde görülebilir. Mistik Sanat Festivalinin Önemli etkinliklerinden biri; sinema filmi gösterimleri. Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde festival kapsamındaki filmler ücretsiz olarak izlenebilecek. Gösterilecek olan filmler; Hz. Meryem, Küçük Buda, Aşkın Gücü, Büyük Yolculuk, Ben-Hur, Anka Kuşu ve Birleşen Yollar. Türk ve dünya sinemasından seçilen bu filmler, festival boyunca izleyicilerle buluşacak.
|
FOTOĞRAF Vakfının desteği ile Galata Fotoğrafhanesi tarafından hayata geçirilen Türkiye’nin ilk ‘’Belgesel Fotoğraf Okulu’’ 1 Martta açılacak. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2011’de kapılarını basın fotoğrafçısı ve belgesel fotoğrafçı olmak, bu alanda profesyonelleşmek isteyenlere açması planlanan Fotoğraf Akademisinin hazırlık dönemi olarak planlanan ‘’Belgesel Fotoğraf Okulu’’nun ilk periyodu 5 ay sürecek. Başvuranlar arasından 25-27 Şubat tarihleri arasında yapılacak mülakatla seçilecek araştıran, sorgulayan, tartışan, muhalif 15 fotoğrafçı, Türkiye’nin ilk belgesel fotoğraf okulunun öğrencileri olacak. Fotoğraf Vakfının desteği ile Galata Fotoğrafhanesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 15 fotoğrafçı, 5 ay boyunca belgesel fotoğraf ve bu alanla ilişkili diğer bilimsel disiplinlerden oluşan bir dizi seminere katılacak. Seminerler pazar günleri yaklaşık 8 saat sürecek.
|