MECLİS, bu hafta, karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasına ilişkin yasa tasarısı için mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulunda önce, görüşmeleri yarım kalan Tapu Kanununda değişiklik öngören kanun tasarısı görüşülecek. Genel Kurul, daha sonra, geçen hafta komisyonda kabul edilen, karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların dikkate alınmamasına ilişkin yasa tasarısını görüşecek. Tasarı, ödeme tarihi, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olup da kullandığı nakdi, gayri nakdi kredinin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ya da bulunmayan gerçek kişiler ile kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları, söz konusu borçların yasanın yürürlük tarihinden önce veya yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, borcun tamamının ödenmesinin ardından Merkez Bankasında tutulan kayıtların silinmesini içeriyor.Merkez Bankasınca kayıtların silinmesinden sonra, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve tüketici finansman şirketlerince yapılacak kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve diğer işlemlerde silinmiş kayıtlar dikkate alınmayacak. Genel Kurul, yarın 15.00-20.00, 14-15 Ocak Çarşamba ve Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak. Gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi amacıyla hazırlanan, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 15 Ocak Perşembe günü ele alınacak.
‘’KREDİLERİ YENİDEN YAPILANDIRMA’’ TEKLİFİ
Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) Genel Başkanı Turgut Yılmaz, bankacılık sektörünün 2001 yılında yaşanan krizde büyük sıkıntılar yaşadığını ancak, alınan derslerle 2005 yılından itibaren sektörün malî açıdan güçlendirildiğini belirtti. Önümüzdeki günlerde bankaların yaşayabileceği tek sıkıntının, reel sektöre verdikleri kredilerin dönmeyişi olabileceğini kaydeden Yılmaz, ‘’Umut ediyoruz ki, bankalar şu anda işleri düzgün giderken, kredi alan iş yerlerinin ödemelerinde gecikmeler olduğunda üzerlerine gidip, kredileri geri çağırmazlar, bunun yerine krediler ileriye dönük olarak yeniden yapılandırılır’’ dedi.
|