İnsan Hakları Derneği eski Başkanı Hüsnü Öndül, Türkiye’de insan haklarının 2008’de yerinde saydığını söyledi. Öndül şöyle dedi: “AKP ile askeriyenin uzlaşması, üç yıldır demokrasi ağacını kurutuyor. 2008 yılı da, ‘Yerinde say!’ komutuna uyma yılıydı. Militarizme uygun adımların atıldığı yıl! Üç yılın sonunda, hapisteki insan sayısı 55 binlerden 100 binlere çıktı; yargısız infazlar artarak devam etti.”
İNSAN Hakları Derneği eski Başkanı Hüsnü Öndül, Türkiye’de insan haklarının 2008’de yerinde saydığını belirterek, “AKP ile askeriyenin uzlaşması, üç yıldır demokrasi ağacını kurutuyor. 2008 yılı da, ‘yerinde say!’ komutuna uyma yılıydı. Militarizme uygun adımların atıldığı yıl!” dedi.
Hüsnü Öndül, bianet’te 2008 yılını değerlendirirken, üç yılın sonunda, hapisteki insan sayısının 55 binlerden 100 binlere çıktığını yargısız infazların artarak devam ettiğini ifade ederek, çocuklar büyüklerle aynı mahkemelerde yargılanıyorlar artık; işkence yapan memurlar tutuklanmıyor ama taş attığı gerekçesiyle çocuklar tutuklu yargılanıyor” dedi.
Düşüncesini açıklayanlara açılan soruşturma ve davaların, cezalandırmaların rekor sayıya ulaştığını ifade eden Öndül, kitap toplatmaları, internet karartmalarının yoğunlaştığını kaydetti. Hüsnü Öndül, orantısız ve ölçüsüz kuvvet kullanımının yaygın bir pratik haline geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Güneydoğudaki çatışmalarda hergün insanlar öldü. Veriler 90’lı yıllara işaret ediyor. Barış hâlâ bir düş. Kürt sorunu konusunda çözümsüzlük politikası uygulanıyor. Milliyetçi ırkçı saldırganlık (linç pratiği) ülkenin çeşitli kentlerinde tırmanışa geçti. Farklı olan herkes düşman muamelesi görür hale geldi.”
Öndül, ne olduğununun Türkiye’deki insan hakları örgütleri raporlarıyla ortaya konulduğunu ifade ederek, AB’nin 2007 ve 2008 yılı İlerleme Raporları’na bakmanın da yeterli olduğunu söyledi. Öndül, “İnsan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi, azınlık hakları alanlarında ilerleme yok. Hukukî reformlar yavaşladı” şeklinde değerlendirmeler yapıldığını hatırlatarak, kimi yerlerde, reformların durduğu, geriye gidişlerin olduğu da belirtildiğini anlattı.
ANAYASA REFORMU
ÇALIŞMASI RAFA KALDIRILDI
2008’de Anayasa reformu çalışmasının rafa kaldırıldığına dikkati çeken Hüsnü Öndül, şunları kaydetti:
“AB katılım müzakereleri için hazırlandığı belirtilen Ulusal Program Taslağı da bir göründü, bir kayboldu.Terörle Mücadele Kanunu, Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunları değişikliklerinin sonuçları en fazla da 2008 yılında görüldü.
Ekonomik ve sosyal haklar anlayışı ise yerini ‘sadaka kültürü’ne bıraktı. İş güvenliği alanındaki ihmaller cinayet boyutlarına vardı. Veriler, 2008’de gelir dağılımı adaletsizliğinin ve yoksulluğun arttığını gösteriyor. Türkiye yönelimleri itibariyle her alanda bir belirsizlik yaşıyor. Evrilme demokrasiye doğru mu? 2008 buna dair işaretler taşımıyordu. Otoriterleşme geriye gidişlerle ve yerinde sayışlarla kendisini gösteriyor. Hükümet sistemin otoriter özünü muhafaza için üç yıldır pozisyon almaktaydı. Kendisinden önceki hükümetler gibi... 2009 için, haklar ve özgürlükler alanında hükümetten beklentiler zayıf ama topluma güvenmek lâzım.” İstanbul / Yeni Asya
|