BİLECİK’İN Osmaneli ilçesinde tarihî yapıların maketlerinden oluşturulan sergi büyük ilgi görüyor.
Ağaç oymacısı Ulvi Erbaş (82), müzeye dönüştürdüğü atölyesinde bölgenin tarihî yapılarının maketlerini yaparak sergiliyor. Erbaş, Osmaneli ilçesindeki tarihî yapıların ve mekânların bulunduğu yer ile özelliklerini küçük yaşlardan itibaren not tutarak kayıt altına almaya başladığını söyledi.
Not tuttuğu ve mimarî özelliklerini içeren çizimlerini yaptığı çalışmalarını henüz piyasaya sunmadığı kitabında bir araya getirdiğini anlatan Erbaş, şöyle konuştu:
‘’Bu çalışmamda muhtarların çok büyük katkısı oldu. Önceki yıl eski kaymakamımız Osman Hacıbektaşoğlu, Osmaneli ilçesinin fethi sırasında bayrak taşırken şehit olan ve bölgede (Bayraklı Dede) olarak bilinen kişinin türbesinin onarımı öncesi buranın tarihi hakkında bilgi almak için muhtarı çağırmış. Muhtar da tarihî mekânlarla ilgili bilgileri benim verebileceğimi söylemiş. Kaymakamımızın da desteğiyle bölgedeki tarihî yapıların maketlerini atölyemde yapmaya başladım. Çalışmalarım tamamlanınca da atölyemi müzeye dönüştürüp bu eserleri ücretsiz oyarak vatandaşların izlenimine sundum.’’ Erbaş, müzeye yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini anlatarak, ‘’Osmaneli’nin dünü ve bugününü maket çalışmalarıyla yaşatmaya çalışıyorum’’ dedi.
Müzede Erbaş’ın yaptığı ağaç oyma eserlerin bazıları şunlar:
‘’4’üncü Murat Köprüsü, Mehmet Ellez Hanı, Cebecioğlu Konağı, Cevat Ercebeci Binası, iplik bükme çıkrığı ve bez dokuma tezgâhı, kil dokuma atölyesi, buğday dibeği, pamuk çıkrığı, kara saban, ahşap tomruğu kesme, bileği taşı, su ile çalışan un değirmeni, hallaç, düven, saman çiti, demet ve çöp taşıma arabası, yangın havuzu, yangın söndürme tulumbası, saç mangal, demir beşik ve Osmaneli kayığı.’’
|