TÜRKİYE Meksika’nın bağımsızlığının 100. yıl dönümünde Osmanlı vatandaşları tarafından ülkeye hediye edilen saat kulesini yenileyerek, bu uzak coğrafyadaki Osmanlı izlerini yaşatmak ve ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla, 200. yıl dönümünde bu ülkeye hediye etmeye hazırlanıyor.
Lâtin Amerika’ya açılım politikası çerçevesinde bölge ülkeleTÜRKİYE Meksika’nın bağımsızlığının 100. yıl dönümünde Osmanlı vatandaşları tarafından ülkeye hediye edilen saat kulesini yenileyerek, bu uzak coğrafyadaki Osmanlı izlerini yaşatmak ve ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla, 200. yıl dönümünde bu ülkeye hediye etmeye hazırlanıyor. riyle ilişkilerini her alanda geliştirmeye özen gösteren Türkiye, bu bağlamda sembolik bir adım atarak, bağımsızlığının 200. yıl dönümünde Meksika’ya özel bir jest yapacak.
Bu çerçevede, başşehir Mexico’nun tarihî merkezinde bir asırdır zamanı gösteren, ancak tahrip olmuş Osmanlı saat kulesi, Türkiye tarafından onarılarak Meksika’nın bağımsızlığının 200. yıl dönümü olan gelecek yıla hazırlanmış olacak.
BİR SAAT KULESİNİN HİKÂYESİ
SAAT kulesi, Mexico’nun tarihî merkezinde, Venustiano Carranza ve Bolivar sokaklarının kesiştiği köşede ve “Osmanlı Saati” olarak biliniyor. Çinilerle bezenmiş saat kulesinin üzerinde “La Colonia Otomana a Mexico - Septiembre de 1910” (Osmanlı Cemaatinden Meksika’ya - Eylül 1910) ibaresi yazılı levha bulunuyor. Çinilerin büyük ihtimalle zamanında Türkiye’den getirildiği düşünülüyor. Kule, Meksika’nın bağımsızlığının 100. yıl dönümünü kutlamak üzere, Meksika’da yaşayan çoğu Lübnan ve Arap kökenli Osmanlı vatandaşları tarafından Mexico’ya hediye edilmiş. Saat kulesinin açılışı 22 Eylül 1910 tarihinde, Mexico hükümeti Başkanı Guillermo de Landa ile Osmanlı 100. Yıl Komitesi Başkanı, Osmanlı vatandaşı Antonio Letayf tarafından yapılmış. 1970’li yılların sonunda ise Lübnan asıllı Meksika vatandaşları, saat kulesinin atalarının parasıyla yapıldığını ileri sürerek, levhadaki “Osmanlı” kelimesini “Lübnan” olarak değiştirtmiş, ancak Türk Büyükelçiliğinin çabaları sonucu 1986 yılında “Osmanlı” kelimesi levhaya yeniden yazdırılmış. Levha bugün de Osmanlı’ya atıfta bulunan ibareyi koruyor.
|