İNŞAAT Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şube Sekreteri Turan Kapan, Diyarbakır’daki mevcut yapıların yüzde 80’inin iskan ruhsatı olmadığını söyledi.
Türkiye’de güvenirliği olmayan önemli bir yapı stoku bulunduğunu belirten Kapan, Türkiye coğrafyasının yaklaşık yüzde 95’inin aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu, ülke nüfusunun yüzde 98’inin deprem riski yüksek olan yerleşim birimlerinde yaşadığını bildirdi. Kurdukları Beton Laboratuvarında analiz ettikleri numunelerde güvensiz yapıların bulunduğunu tesbit ettiklerini ve bunun da uygun malzeme kullanılmamasından kaynaklandığını belirten Kapan, şu bilgileri verdi:
‘’Diyarbakır’daki yapıların yüzde 80’inin iskân ruhsatı yok. 2004 yılından sonra yoğun bir şekilde iskân ruhsatı için başvuru yapılıyor. Müteahhitlerin borçları, belediyelerin yeterli denetim yapmaması dolayısıyla projelerinde aykırılık yapan ve iskân ruhsatı almayan çok sayıda yapı var. Bunların doğrudan güvenilir olmadığını söylemek doğru değil. Sadece uygulamada plana aykırılık teşkil ediyor. Diyarbakır, 2000’li yıllardan sonra proje ve yerinde uygulama denetimine uygun olarak inşa edilen yapılar bakımından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alıyor. Önemli olan binanın dış görünüşünden çok taşıyıcı sistemde kullanılan malzemenin denetimi, standartları ve yönetmeliklere uygun kullanılıp kullanılmadığıdır. Güneydoğu’da kendi ağırlığını taşıyamayan yapılar mevcut.’’
Betonun bir mühendislik işi, demir ve betonun bir yapı için temel bileşen olduğuna da dikkati çeken Kapan, Kayapınar, Huzurevleri ve Bağlar gibi beldelerinde yıkılan binalar olduğunu hatırlattı.
Kaçak yapılaşma ve denetimsizliğin Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan temel sorun olduğunu anlatan Kapan, ‘’Bunun önlenebilmesi için bir an önce yasaların düzenlenmesi, yasalar hazırlanırken de meslek örgütlerinin bu işe dahil edilerek yerel yönetimlerin ve bayındırlık il müdürlüğünün işbirliğinin sağlanması gerekir. Aksi takdirde yasal boşluklar nedeniyle istenmeyen sonuçlar yaşanabiliyor’’ dedi.
|