"Gerçekten" haber verir 21 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

BORÇLARIN ÇOĞU YABANCI BANKALARA

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, bankaların “çiftçiyi tefeciden kurtarıyoruz” diye açtıkları kredileri ödeyemeyenlerin “Doğrudan Gelir Desteği’ gelirleri ve tarlasına el koyduğunu” bildirdi. Günaydın, kullanılan tarım kredisinin çoğunun yabancı bankalara olduğunu söyledi.

KREDİSİNİ ÖDEYEMEYEN ÇİFTÇİ İCRALIK OLDU

Yoğun bir şekilde çiftçi icralarına şahit olduklarına dikkati çeken Günaydın, özellikle de Aydın’da Söke Ovasında çok ciddi sorunların olduğunu bildiklerini, bu durumun banka faciası gibi bir olaya doğru ilerlediğini kaydetti. Başkan Günaydın, çiftçinin geliri azalırken, kredi faizlerinin yüksek olduğunu da belirtti.

Çiftçi yine tefeciye mahkûm

ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, bankaların ‘çiftçiyi tefeciden kurtarıyoruz’ diye açtıkları kredileri ödeyemeyenlerin ‘’DGD gelirleri ve tarlasına el koyduğunu’’ bildirdi. Günaydın, Türkiye’de tarıma ayrılan bütçenin 5,3 milyar YTL ancak, tarımsal kredi hacminin 11,5 milyar YTL olduğunu belirtti. Bütçe büyüklüğünün iki katından fazla tarımsal kredi hacmi bulunduğuna dikkati çeken Günaydın, ‘’Bu krediler ya yatırım için ya borç çevirmek için kullanılıyor. Özel ve kamusal yatırımların payı giderek daraldığına göre, üreticinin borçlandığı gerçeği ortaya çıkıyor’’ dedi. Günaydın, kullanılan tarım kredisinin yarısının bile Ziraat Bankası’na ait olmadığını savunarak, ‘’Çoğu yabancılaşmış özel bankalara ilişkin krediler. Bunlar büyük kampanyalarla kredi kartları satıyorlar ancak, bu yüksek faizler ile özellikle de bu kriz şartlarında üreticinin bu bankalara borçlarını ödeyebilmesi imkânsız. Bankalar (çiftçiyi tefeciden kurtarıyoruz) diye açtıkları kredileri ödeyemeyenlerin Doğrudan Gelir Desteği (DGD) gelirleri ve tarlasına el koyuyor’’ diye konuştu. Şu anda yoğun bir şekilde çiftçi icralarına tanık olduklarına dikkati çeken Günaydın, özellikle de Aydın’da Söke Ovasında çok ciddî sorunların olduğunu bildiklerini, bu durumun banka faciası gibi bir olaya doğru ilerlediğini kaydetti. Tarımsal faaliyetlerden elde edilen gelir azalırken, kredi faizlerinin yüksek olduğunu, bu durumda çiftçinin mutluluğundan söz edilemeyeceğini belirten Günaydın, Ziraat Bankası’nın tarım kredi oranlarını sübvansa etme gibi çeşitli tedbirler almasını beklediklerini kaydetti.

Türkiye tarımının en önemli merkezlerinden Çukurova’da çiftiler, hasada güvenip krediye yüklendiklerini, ürün para etmeyince de bankaların icralarının kapılarına dayandığını belirtti.

21.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  Ford Otosan da üretime ara verdi

  BORÇLARIN ÇOĞU YABANCI BANKALARA

  Krizin çaresi Ahîlik’te

  Kuveyt Türk’e kambiyo ödülü

  Müşteri memnuniyetinde Ülker imzası

  Cezalar yüzde 12 arttı, TL olarak belirlendi

  330 bin pazarcının 250 bini kayıt dışı

  Cari açık 38.2 milyar dolar

  Asgarî ücrette 3. oturum, Pazartesi

  Otomotiv devlerine can simidi

  Suriye’de, banka açılması için ilk adım atıldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır