TÜM dünyada etkisini gösteren küresel mali kriz, Türkiye’nin özellikle AB’ye ihracatını olumsuz etkilerken, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ülkelerine dönük iyi bir ihracat stratejisi ile söz konusu ülkelerdeki iş potansiyelinin değerlendirmesinin, bu olumsuz etkiye bir ölçüde telafi niteliğinde olacağı ifade ediliyor.
DPT verilerinden derlenen bilgilere göre, bu yılın ilk üç çeyreğinde toplam ihracat 105,3 milyar dolar, ithalat ise 163,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatta AB’nin payı 2008 Ocak-Eylül döneminde yüzde 49 düzeyiyle gerileme gösterirken, İKT üyesi ülkelere ihracat önemli ölçüde artışla yüzde 24 düzeyine ulaştı. Buna göre, Ocak-Eylül döneminde İKT ülkelerine 25,5 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Söz konusu dönemde ithalat ise 24,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle Türkiye’nin körfez ülkelerinden enerji ithalatına rağmen, bu yılın ilk üç çeyreğinde İKT ülkelerine yapılan dış ticaret ilk defa fazla verdi. Bir başka deyişle ihracatın ithalatı karşıladığı tek ülke grubu, İKT grubu oldu. Geçen yıl Türkiye’nin İKT ülkeleriyle dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 94 düzeyindeydi.
Türkiye’nin İKT üyesi ülkelere yaptığı ihracatta başı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) çekiyor. Buna göre, BAE’ye yapılan ihracat Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 210 gibi yüksek bir oranda artarak, 6 milyar 806 milyon dolara yükseldi.
İ“PETROL ZENGİNİ, ALIM GÜCÜ YÜKSEK PAZAR İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ’’
ÖTE YANDAN, küresel krizin Körfez ülkelerindeki etkisinin AB’ye göre daha sınırlı olduğuna işaret eden yetkililer, iş adamlarının bu potansiyeli iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye’nin petrol zengini ve alım gücü yüksek bu pazara gereken önemi vermesi gerektiğini belirten yetkililer, bölgede önemli bir iş hacmi bulunduğunu ve bunun gerek ihracat gerek iş bağlantısı anlamında iyi kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Küresel kriz nedeniyle Türkiye’nin AB’ye ihracatının düştüğüne dikkat çeken yetkililer, buna rağmen, İKT ülkelerine yapılan ihracattaki artışın sevindirici olduğunu, bu düşüşü biraz da olsa telafi ettiğini kaydediyor.
|