İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesinin proje ortağı olduğu “Süleymaniye Yenileme Alanı”nın birinci etabında başlayan uygulama çalışmasında ilk bina örnekleri ortaya çıktı.
Eminönü Belediyesinin teklifiyle 24 Mayıs 2006 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı ilân edilen ve yapılan protokolle İstanbul Büyükşehir Belediyesince projelerinin yapılması öngörülen “Süleymaniye Yenileme Alanı”, 938 bin 718 metre karelik alandan oluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Müdürlüğü, 728’i tescilli, 1239’u tescilsiz olmak üzere toplam 1967 binanın bulunduğu 8 mahalleyi kapsayan yenileme alanını, çalışmaların kısa sürede tamamlanması için 5 etaba ayırarak projelendirmeye başladı. Projenin birinci etabını, uygulama çalışmalarının da başladığı Şehzade Camii’nden başlayıp Haliç’e kadar inen ve Süleymaniye’nin sivil mimarî ahşap yapılarının yoğunlukta olduğu alan oluşturuyor.
Bu alanda, 28’i anıt eser niteliğinde olan 427 tescilli, 365 tescilsiz olmak üzere toplam 792 bina bulunuyor. Projesi 6 milyon YTL’ye ihale edilen birinci etapta Tarihi Çevreyi Koruma Müdürlüğünce hazırlanan 236 proje Yenileme Kurulunda onaylandı. Eminönü Belediyesince KİPTAŞ’a ihale edilen ve KİPTAŞ’ın kendi mülklerinin de bulunduğu 42 adada ise 21 binanın projesi onaylandı, 69 binanın projesi ise kurulda onay bekliyor. Proje çalışmaları sürerken, birinci etapta İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğünce (KUDEB) 11 binanın restorasyonu yapılarak ilk bina örnekleri ortaya çıkarıldı. 3 binada ise restorasyon çalışmaları hâlâ sürüyor. AA muhabirine yapılan çalışmaları yerinde anlatan Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, birinci etapta KİPTAŞ’a ihale ettikleri proje kapsamında 4 mahallede 792 binayı kapsayan proje çalışmalarında sona gelindiğini, seçim öncesinde uygulama çalışmalarının başlayacağını bildirdi. Hukukî ve teknik altyapı dolayısıyla hazırlık sürecinin 4 yıl sürdüğünü belirten Er, “2010 yılı sonuna kadar KİPTAŞ’a ihale ettiğimiz bu bölgeyle ilgili çalışma bitecek. 5 yıl içinde ise 8 mahalleyi içeren bölgenin tamamını bitirmeyi hedefliyoruz. 5 yılın sonunda Süleymaniye ortaya çıkar. Bu inançtayız. Proje bittiğinde Süleymaniye’nin sokakları bu görüntüde olacak. Yolları yapılacak, ışıklandırılacak, ağaçlar dikilecek. Yepyeni bir şehir ortaya çıkacak” dedi.
Tescilli binaların tamamının orijinal haline uygun restore edileceğini, diğer tescilsiz binaların tamamının ise yıkılarak tescilli binaların konseptine uygun yeni binalar yapılacağını anlatan Er, “Bu binalar da ahşap olacak, özgün malzemeler kullanılacak. Bölgenin bütünlüğünü bozmayacak” diye konuştu. Er, KİPTAŞ’a ihale ettikleri projenin bedelinin 21 milyon YTL olduğunu ve bunun büyük bölümünün İl Özel İdaresi’nin kaynaklarından sağlanacağını kaydetti.
|