Peygamberlerİ tasvir eden ve oyunun baş figürleri haline getiren tahta oyununda, üç ilâhi dinin peygamberleri zorba ve despot birer karakter olarak gösteriliyor. Oyun sitesi olan Christian-gaming.com’un editörlerinden Drew Koehler USA Today gazetesine verdiği demeçte, bu oyunu üretenlerin pazarlama stratejilerini Hıristiyan, Budist, Musevi ve Müslüman insanlara hakaret etmek ve saldırmak olarak nitelendiriyor.
“Oyuncu Tanrılar: İlâhi Egemenliğin Oyunu” adıyla pazarlanan oyun kendini ‘dinlerin mücadelesini hicveden ilk oyun olarak’ lanse ediyor. Bu oyunda, oyuncular plastikten yapılmış ve peygamberleri sembolize eden heykelcikleri kullanarak, bir tahta üzerinde ilerleyerek rakiplerini ya kendi dinlerine geçirmeye yahut öldürmeye çalışıyor. Üç boyutlu üretilen figürlerden sözde Hz. İsa’yı tasvir eden heykelcik elinde bir haç taşırken, sözde Hz. Musa’yı temsil eden heykelcik ise elinde on emrin yazılı bulunduğu bir tabletle gösteriliyor. İyice hadlerini aşan oyunun üreticileri Peygamber Efendimiz’i ise elinde Arap kıyafetleri içinde elinde bomba ve hançer taşıyan bir karakter olarak tasvir etmişler.
Tahta üzerinde kartlar çekerek ve zar atarak ilerleyen oyuncuların amacı rakiplerini doğal felaketlerle yahut ödül vaatleriyle alt etmeye çalışıyorlar. Örneğin korkunç bir sözde Hz. İsa tasviri bulunan bir kartın altında: “Günahlar konusunda dayatılan baskı milyonlarca insanı depresyon ve intihara sürüklemektedir. Üç Hıristiyan öldür ve onlardan kurtul” ibaresi yer alıyor. İslamiyetle ilgili olan bir oyun kartının üzerinde- yse: “Bitmeyen terörle savaş mücadelesi, sürekli yeni terörist elde etme ihtiyacı doğuruyor. Hemen üç Müslüman kazan.”
Oyunu üretenler kendilerini anti-bağnaz olarak nitelendiriyorlar. Oyunu dizayn eden Ben Radford ise “Dünyadaki çoğu şiddetin kaynağını dinler oluşturuyor” diyor. Denver Üniversitesi’nden ilâhiyat profesörü Carl Raschke de USA Today gazetesine verdiği demeçte “Bu oyunun tarihsel gerçekliklerle uzaktan yakından bağdaşır bir yanı yoktur ve gerçekte hiç bir dini doğru bir şekilde yansıtmamaktadır” diyor.
Uzmanlar ise oyunu din karşıtlığını körüklediği gerekçesiyle ağır bir dille eleştiriyorlar. Oyun uzmanı Drew Koehler ise “Bence bu oyunu üretenler şu anda dünyada revaçta olan din karşıtlığı ikliminden maddi kazanç sağlamayı planlayan bir takım işgüzarlardan başkası değildir” diyor. Oyunu üretenlerin aslında kendilerinin fanatik ve bağnaz olduğunu düşünen Koehler açıklamalarına şöyle devam ediyor: “Onların düşünce anlayışı rijit, düşmance ve saldırganca.. Kendi dogmatik perspektiflerinden hareket etmişler. Asıl bu insanlar birer fanatiktir.”
|