Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2007 yılında yem fiyatlarındaki artışların yüzde 70’lere çıktığını, sığır etinin ise sadece yüzde 3,3 artış gösterdiğini kaydetti.
Bayraktar, ‘’Kırmızı Et Sektör Değerlendirme Raporu’’nu ana başlıklarıyla ele aldığı basın toplantısında, FAO verilerine göre, dünya kırmızı et üretiminin 1990 yılına göre 2005 yılında yüzde 16 arttığını, buna karşılık aynı yıllarda Türkiye’de et üretiminin yüzde 13,7 azaldığını belirtti. 2007 yılında yem fiyatlarındaki önemli artışların üreticileri ciddî maliyet baskısıyla karşı karşıya bıraktığını ifade eden Bayraktar, geçen yıl küspenin yüzde 70,7, yemlik arpanın yüzde 50,6, besi yeminin yüzde 41,2, yemlik buğdayın yüzde 31,9 ve kepeğin fiyatının yüzde 25 oranında arttığını, üreticilerin sığır eti karkas fiyatlarının ise sadece yüzde 3,3 artış gösterdiğini kaydetti. Bayraktar, yem fiyatlarının et fiyatlarına göre 2001 yılında 1,8 kat, 2004 yılında 3,9 kat, 2007 yılında ise rekor seviyeye ulaşarak 12,5 kat fazla arttığını belirtti. Bayraktar, Türkiye’nin kırmızı et tüketiminin birçok ülkeye göre çok düşük olduğuna dikkat çekti.
|