Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen minyatür konulu konferansta konuşan 35 yıllık minyatür sanatçısı Nusret Çolpan, “Teknolojik yenilikleri geleneksel sanatlarla birleştirip yeni yorumlar geliştirebiliriz” dedi.
Ümraniye Belediyesi kültür ve sanatsal etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. ‘İnsan ve Sanat’ başlığı altında, her hafta bir sanat dalını gündeme taşıyan Ümraniye Belediyesi, Türk el sanatlarının önemli dallarından biri olan minyatür sanatıyla ilgili düzenlediği konferansa, bu sanatın önemli ustalarından Nusret Çolpan’ı konuk etti. Çolpan şunları söyledi;
“YENİ YORUMLAR GELİŞTİRİLMELİ”
“Minyatür sanatı dünyanın çeşitli coğrafyalarında rastladığımız bir sanattır. Batı dünyasında, Uzakdoğu ve Ortadoğu’da minyatür örneklerine rastlıyoruz. İtalya ve Roma’da nadiren klasik resme yakın demeler vardır ama çok azdır. 15. yüzyılda Rönesans’tan biraz önce terk edilmiştir bu sanat. Eşyayı olduğu gibi görme şekilleri, yani resim gelişmiştir. Minyatür sadece Türk İslâm topraklarına ait değildir. Ama İslâm sanatı ile ayrı bir hüviyet kazanmıştır. Türk İslam tarihini incelediğimizde bu sanatın Uygurlar’a dayandığını görüyoruz. 6, 7, 8 ve 9. yüzyıllara ait örnekler vardır. Uygurlar Manizim, Budizm etkisinde kaldıklarından, bu doğrultuda çalışmalar yapmışlar. Mağara, bina, ve tapınaklarda duvar resmi olarak çalışmışlar. İslâmla tanıştıktan sonra siyasi toplumsal olaylar da çizmişler. Bu sanat Moğol ve İran ustalarınca devam ettirilmiş. 16. yüzyıl minyatürün altın çağıdır.18. yüzyılda ise durma noktasına geldiği görülür.” Konuşmasında, son yıllarda Türk el sanatlarına olan ilgiden memnun olduğunu söyleyen Nusret Çolpan, ibrenin hep iyiye doğru gittiğini söyledi. Teknolojik imkânların büyük bir hızla geliştiğini söyleyen Çolpan, bu imkânların geleneksel sanatlarla birleştirilip yeni yorumlar geliştirilebileceğini hatırlattı. Usta sanatçı konuşmasının sonunda minyatür sanatına ait örnekler paylaşarak, bu eserlerle ilgili bilgiler verdi.
|