Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

“Değer”e değer veren yok

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2007 yılı, “Yılın yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları” ödül töreninde konuşan Onursal Başkan Mehmet Doğan, “Türkiye’de ne yazık ki değerden çok karşı değer ön plana çıkarılıyor” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2007 yılı, “Yılın yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri” sahiplerini buldu. Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Hicabi Kırlangıç, TOBB’da düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zor dönemlerden geçtiğini belirterek, umutlu olmaya devam etmek gerektiğini söyledi.

Sivil toplum kuruluşları olarak monotonluktan kurtulmanın önemine dikkat çeken Kırlangıç, gerçek alanlarda çalışanların topluma gösterilebilmesi için bu töreni düzenlediklerini, ödüllerin belirlendiğini kaydetti. Türkiye Yazarlar Birliğinin Onursal Başkanı Mehmet Doğan da ödül alanların topluma kattıkları değeri anlattığı konuşmasında, “Türkiye’de ne yazık ki değerden çok karşı değer ön plana çıkarılıyor” dedi. Törene, EğitimBirSen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da katıldı.

ÖDÜLLER

Türkiye Yazarlar Birliği’nin “2007 Yılı Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri”ni kazananlar ve eserleri şöyle:

Hikâye: Abdullah Harmancı (Yerlere Göklere)

Şiir: Şaban Abak (Kayıp Atlar Haritası)

Roman: Ayşe Kulin (Veda)

Deneme: Mehmet Aycı (Mürekkep Ten)

Fikir: İbrahim Kalın (İslâm ve Batı)

Araştırma: Nurcan Toksoy (Halkevleri)

İnceleme: Mehmet Narlı (Şiir ve Mekân)

Edebî Tenkit: Osman Özbahçe (Kural Dışı)

Hatıra: Hicran Göze (Kadıköylü Yıllarım)

Gezi: Özcan Yüksek (Sessizce Dön)

Tercüme: Ali Benli, Macit Karagözoğlu

(Muhammed Ferid’den

İngiliz İşgaline Karşı Osmanlı Hilafeti)

Biyografi: Ersin Özarslan (Erol Güngör)

Çocuk Edebiyatı: Nurdan Damla (365 Günde Sevgili Peygamberim)

Basın-Fıkra: Nuh Gönültaş (Bugün Gazetesi)

Basın-Fikir: Leyla İpekçi (Zaman Gazetesi)

Dergi: Bizim Külliye

Elektronik Yayıncılık: Sanatalemi.net

TV-Belgesel: TRT (Mevlânâ)

TV-Dizi: ATV (Karayılan)

Şehir Kitapları: Nevzat Kösoğlu (Geçmiş Zaman Peşinde Yahut Vaizin Söyledikleri)

Radyo Programı: Alim Kahraman (Rasim Özdenören ile Mavera Yolculuğu-Burç FM)

Yayıncılık-Kamu: Sivas Belediyesi

Yayıncılık-Özel: Beyan Yayınları

Özel Ödül: Polatlı Belediyesi

Basın Yönetim: Ali Adakoğlu (Gerçek Hayat)

Üstün Hizmet: Prof. Dr. Ömer Faruk Akün, Prof. Dr. M.Said Hatiboğlu, Yücel Çakmaklı

31.03.2008


 

Savaşın yıktığı külliye, yeniden ayakta

Birinci Dünya Savaşı sırasında yakılarak yıkılan Van Kalesi eteğindeki Eski Van şehrinin en önemli eserlerinden biri olan Hüsrevpaşa Külliyesi’ndeki caminin restorasyonu tamamlandı.

Mimarlar Odası Başkanı Şahabettin Öztürk, Eski Van şehrinin, Van Kalesi’nin güneyinde, 500 bin metrekarelik alanda kurulu bir ören yeri olduğunu söyledi.

Eski Van şehrinde 1918 yılına kadar her türlü sosyal aktivitenin yaşandığını anlatan Öztürk, Birinci Dünya Savaşı’nda yıkılan şehrin, kullanılmayan ve tahrip olan görüntüsüyle günümüze ulaştığını kaydetti.

Eski şehrin 12 mahalleden oluştuğunu, her türlü dinî ve sivil mimarî örneklerine rastlandığını anlatan Öztürk, söz konusu alanda bulunan dinî eser niteliğindeki yapıların bir bölümünün ayakta kaldığını ancak kerpiç yapıların tamamının yıkılmış olduğunu ifade etti.

Külliyenin, Mimar Sinan’ın, Van Gölü Havzası’nda projesini çizdiği tek eseri olduğunu ifade eden Öztürk, çalışmalar kapsamında iç ve dış tarafının onarıldığını, kapısının yenilendiğini kaydetti.

Öztürk, külliyedeki medrese ve diğer bölümlerde henüz çalışma başlatılmadığını, bu eserlerin de yakın zamanda restore edileceğini vurguladı.

Bu yapıların bir an önce restore edilmesinin, şehir kültürüne ve turizme önemli katkı sağlayacağını belirten Öztürk, eski kültür varlıkların gelecek kuşaklara sağlam şekilde aktarılması için bu tür çalışmalara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

/ VAN

31.03.2008


 

İstanbul’da okuyup, Topkapı’yı görmeyenler var

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İstanbul’da üniversite okuyup da Topkapı Sarayı’nı görmemiş öğrenciler var maalesef” dedi.

Günay, Antalya’nın Alanya ilçesinde düzenlenen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyeleri Koordinasyon Toplantısına katıldı. 29 bölge kurulunun katıldığı toplantıda Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün de yer aldı.

Türkiye’nin sahip olduğu değerleri, önce kendi insanına içselleştirebilmesi, sonra dünya insanına sunabilmesi gerektiğini vurgulayan Günay, şöyle konuştu: “Koruma konusunun, yasa ve yaptırım sorunu olmanın ötesinde bir bilinç sorunu olduğunu düşünüyorum. Toplum olarak bu korumayı içselleştirmiş değiliz, kerhen yapıyoruz. Bunun dünyayı korumak için yapmamız gereken bir şey olduğunu, bu tarihin, tabiatın bize bir emanet olduğunu düşünerek korumalıyız. Bu toprakları sağlıklı korumak için bir iç duyguyu, mimarımızdan temizlik işçisine kadar maalesef içimize sindirmiş değiliz. Mimarın hiçbir sorumluluğu yok derseniz, maalesef bu yapılaşma bozukluğu olmazdı. Bu tarih bilincini, aslında bir şeyi korumak değil, geleceği iyi yapılandırma bilinci olduğunu geliştirecek bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. İstanbul’da üniversite okuyup da Topkapı Sarayı’nı görmemiş öğrenciler var maalesef. Onları sormayan öğretmenler de var ne yazık ki. Bu duyarlılıkla belediyeler, devlet yeni tanışmaya başladı. Bu yavaş yavaş aşağılara doğru inecek.”

/ ALANYA

31.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri