Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1974 yılında düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı sırasında kaybolduğu iddia edilen 18 Kıbrıslı Rumun yakınları tarafından açılan dâvâda Türkiye'yi haksız buldu.
Türkiye'nin söz konusu dâvâyla ilgili etkili bir soruşturma yapmadığı hükmüne varan AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2, 3 ve 5'inci maddelerini ihlâl ettiği görüşüne vardı. AİHM, Türkiye'nin mahkeme masrafı olarak her bir başvuru sahibine 4'er bin avro ödemesine karar verdi. Başvuru sahiplerinin 9'unu, 1974 Barış Harekâtı sırasında esir alındığı ileri sürülen ve o zamandan beri kendilerinden haber alınamayan kişilerin yakınları, geri kalan diğer 9'unu da yine bu harekât sırasında kayboldukları iddia edilen 9 Rumun yakını oluşturuyor. Türkiye'nin, AİHM'in ilgili dairesinin aldığı bu karara itiraz ederek dâvâyı temyiz niteliğindeki büyük daireye götürme hakkı bulunuyor.
AİHM'in uygun bulması halinde, davayla ilgili büyük dairede bir duruşma yapılması gündeme gelebilecek. Bugünkü karar, AİHM'in, Rumların kayıp iddialarıyla ilgili verdiği ilk hüküm olması ve yine ileride benzer dâvâlara emsal teşkil etmesi açısından önem taşıyor.
Kamuoyunda "Varnava" davası olarak bilinen davada Rumlar, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS), 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 13, 14. maddelerini ihlal ettiğini iddia etmişlerdi.
|