Türkiye’de karakteristik ürünlerin yetiştirildiği bölgelerde, kuraklık sebebiyle verim kaybı yaşandı. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale ve Muğla’da yoğun üretimi bulunan üzüm, incir, pamuk ile tütün rekoltesinin, kuraklık sebebiyle yüzde 20 ile 35 arasında düştüğü belirlendi.
Türkiye’de karakteristik ürünlerin yetiştirildiği bölgelerde, kuraklık sebebiyle verim kaybı yaşandı. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale ve Muğla’da yoğun üretimi bulunan üzüm, incir, pamuk ile tütün rekoltesinin, kuraklık sebebiyle yüzde 20 ile 35 arasında düştüğü belirlendi. Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Türkiye’nin en önemli tarımsal ihracat ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümde geçen yıl 240 bin ton olan rekoltenin bu yıl yüzde 20 düşüşle 225 bin tona indiğini bildirdi. Aydın başta olmak üzere Denizli ve İzmir’i kapsayan Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yılda 60 bin ton üretilen kuru incirde de yüzde 20 oranında verim düşüşü olacağı üretimin 48 bin 12 ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ege Bölgesi’nde, pamukta geçen yıla göre verimin yüzde 30 düşüşeceği, rekoltenin 153 bin 651 ton civarında olacağı bildiriliyor.
Bursa’da, zeytin veriminde özellikle Mudanya ve Gemlik’te sulama yapılamayan yamaçlık bölgelerdeki zeytinliklerde rekolte düşüşü yaşanırken, Orhangazi ve İznik gibi sulanabilen bölgelerde bu konuda sorun bulunmadığı belirtildi. Bursa denildiğinde akla ilk gelen ürünlerden olan şeftalide ise geçen yıla göre rekoltede düşüş meydana geldi.
Iğdır Tarım Müdür Vekili Aysel Ağayar, kuraklığın özellikle buğday ve şeker pancarı üretimini olumsuz etkilediğini, her yıl ortalama 80 bin ton olan buğday üretiminin, bu yıl 52 bin 800 tona düştüğünü kaydetti.
Amasya Tarım Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kentte bu yıl görülen kuraklığın etkisiyle buğday üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 40 verim düşüklüğü görüldü. Buğdayın 2007 yılı üretimi, 341 bin ton olarak gerçekleşti.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, bu yıl havanın aşırı sıcak olması ve poyraz sebebiyle beklenilen verimin alınamadığını, diğer ürünlerde olduğu gibi pamukta da rekolte düşüşü yaşandığını söyledi. Barut, “Hasat bittiğinde yüzde 35-40’lık kayıp olduğunu gördük” dedi.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, ildeki narenciye üretiminin yüzde 50’ye yakın bir oranda azalacağını söyledi.
Kütahya Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2006’da 450 bin ton olan buğday üretimi, 2007’de 407 bin tona geriledi. Buğdaydaki rekolte düşüşü sebebinin kuraklık olduğu bildirildi.
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, patates rekoltesinin kuraklık nedeniyle bu yıl düştüğünü belirterek, Nevşehir’de geçen yıl 1 milyon 50 bin ton, bu yıl ise ekim alanlarının genişlemesine rağmen 870 bin ton patates rekoltesi gerçekleştiğini söyledi.
Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Yusuf Ünlü, hububat üretiminin ağırlıklı olduğu kentte bu yıl kuraklık nedeniyle rekoltede yüzde 50’den fazla düşüş olduğunu bildirdi.
HUBUBAT İTHALATINDA REKOR ARTIŞ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk on ayında geçen yılın aynı dönemine göre ithalatta en hızlı artış hububatta gerçekleşti. Tarımda yaşanan rekolde kaybı nedeniyle ortaya çıkan arz-talep açığı hububat ithalatını patlattı. Geçen yılın ilk on ayında 112.3 milyon dolar olan hububat ithalatı bu yıl anılan dönemde yüzde 615.6’lık artışla 804 milyon dolara ulaştı.
|