Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Yener, popüler müzik eserlerinde Türkçe’nin yanlış kullanılması ve argo kelimelerin yer almasının kültürel değerleri ve geleneksel müziği dejenere ettiğini öne sürdü.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Yener, kitle iletişim araçlarındaki gelişmenin, kültürlerin birbirinden etkilemesine sebep olduğuna dikkat çekerek, “Popüler kültürle kendilerine lanse edilen hayat tarzına karşı koyamayan insanlar, kendi hayat şekillerini korumakta yetersiz kalıyor” diye konuştu.
Günümüzde batı merkezli tarih ve kültür anlayışının ön plana çıktığını ifade eden Yener, şunları söyledi:
“Popüler müzik eserlerinde Türkçe’nin yanlış kullanılması ve sözlerinde argo kelimelerin yer alması kültürel değerlerin ve geleneksel müziğin dejenere olmasına neden oluyor. Bununla beraber geleneksel müziğimizin de doğal ortamı değişmiş, insanları bıktıran usandıran ya da karamsar duygulara iten, düşünmesini engelleyen melodiler ortaya çıkmıştır. Bunlar da insanı düşünmekten uzaklaştırmış, insanı sömürüp, bir makine haline getirmektedir.”
Popüler kültürün, geleneksel halk kültüründen beslendiğini, ancak geleneksel kültüründen aldığı otantikliği, toplumda yaşanılanın tam aksi yönde değiştirerek yine topluma sunduğunu anlatan Yener, “Popüler kültür böylece halk kültürünü ve geleneksel kültürü yok etmiş, yok edemediğini de kitle kültürüne dönüştürmüştür. Böylece ağıt olarak yakılan bir türkünün zamanla oyun havasına dönüştüğünü görebilmekteyiz. Bu da geleneksel müziğimizin yok olmasına neden olmaktadır” diye konuştu.
POPÜLER MÜZİĞİN GENÇLERE VE
ÇOCUKLARA ETKİSİ
Popüler kültürle gelen rock gibi müzik türlerinin gençleri ve çocukları olumsuz etkilediğini belirten Yener, şöyle devam etti:
“Kitle iletişim araçları sürekli aynı şeyleri yayınlayarak dinleyiciye seçme şansı bırakmamaktadır. Gerçeklik algısı da kitle iletişim araçlarıyla sunulan üzerinden oluşmaktadır. Böylece gençler ve çocuklar simgesel dünya ile gerçek dünya arasında ilişki kurmakta zorlanmakta, gerçekler simgesel dünyada sunulan ile özdeşleşmektedir. Bunun sonucunda da boşluğa sürüklenen gençler arasında intihar olayları artmaktadır.”
Geleneksel müziğimizin korunması için eğitimde müziğe daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yener, müzik piyasasına yönelik denetim artırılması gerektiğini söyledi.
|