Türkiye Tarım İlaçları Sanayici ve İthalatçı Temsilcileri Derneği (TİSİT) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Kipge, Türkiye’de kullanılan tarımsal toz ilâç miktarının ABD, AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerdekine oranla 12 kat daha az olduğunu belirtti.
Kipge, yaptığı açıklamada, tarımsal mücadele yöntemleri içinde kimyasal savaşın, gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere bütün dünya ülkelerinde diğer yöntemlere karşı daha avantajlı olduğunu bildirdi.
Gelişmiş ülkelerin tarımsal ilâçları çok kontrollü kullandığını, riskleri belirlenen tarımsal ilaçların kullanımını durdurduğunu vurgulayan Kipge, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, toz ilâçların kullanımının 2008’den itibaren yasaklaması kararı aldığını hatırlattı.
‘’Gelişmiş ülkelerde tarım ilâcının kullanımının azaldığı, Türkiye’de ise arttığı’’ görüşünün gerçeği yansıtmadığını savunan Kipge, şunları söyledi:
‘’Tam tersi, Türkiye’de tüketilen tarımsal ilâcı miktarı ABD, AB ülkeleri ve gelişmiş ülkelerdekine oranla 12 kat daha azdır. Toz formülasyonlu ilâçlar, ne AB ülkelerinde ne de ABD, Japonya, Avustralya gibi ülkelerde yasaklanmıştır. Japonya’da pirinç zararlarına karşı en fazla kullanılan ilaçlardan biri de toz formülasyonludur. Toz ilaç kullanımının devam etmesi, bazı ürünlerdeki hastalık ve zararlılarda alternatifsiz olmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde fındık zararlısına karşı kullanılan toz formülasyonları maliyetinin düşük ve etkisinin yüksek olması nedeniyle alternatifsizdir.’’
|