Televizyon ve internetin, kitabın yerini daha fazla aldığı son yıllarda, öğrencilerin ödev yapmak için bile uğramadığı kütüphaneler gittikçe sessizleşiyor. 26 Mart -1 Nisan tarihleri arasındaki Kütüphaneler Haftasının amacı ise bu sessizliği bozmak...
Toplumumuzda kitaba ilgi hiçbir zaman istenen seviyede olmadı. Ama son yıllarda internetin yaygınlaşması ve televizyon kültürü, bu ilgisizliği had safhaya ulaştırdı. İnternetin oyun ve eğlence dışında fazla kullanılmaması ise işin bir başka boyutu. Eskiden ödev yapmak için uğranılan kütüphaneler ise, elektronik ortamın konforuyla iyice unutulmuş durumda.
Konunun bu boyutlarına dikkat çekmek, kütüphanelerin önemine vurgu yapmak için her yıl kutlanan Kütüphaneler Haftası bugün başladı. Hafta, 26 Mart -1 Nisan tarihleri arasında kutlanacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 43. Kütüphaneler Haftası’nın ana temasının ‘’Tarih Boyunca Kütüphane ve Kütüphaneci’’ olarak belirlendiği bildirildi.
Açıklamaya göre, Kütüphaneler Haftası, Bakanlık, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Türk Kütüphaneciler Derneği başta olmak üzere diğer kütüphane ve bilgi merkezlerinin katkılarıyla oluşturulan programla kutlanacak.
Kütüphaneler Haftası, bugün Küçük Tiyatro Sahnesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un da katılacağı açılış töreniyle başlayacak.
Devlet Tiyatroları tarafından hazırlanan özel bir dramanın sergileneceği törende, 2006 yılında başlatılan ‘’Kütüphaneler İçin’’ kampanyasına katkıda bulunan kurum, kuruluş ve şahıslara Bakan Koç, tarafından teşekkür belgesi verilecek.
Hafta sebebiyle açılacak olacak sergilerde, Nobel Edebiyat Ödülü almış yazarların eserleri, Türk Edebiyatının Dışa Açılması (TEDA) Projesi kapsamında yayınlanan eserler, geçmişten günümüze Ankara’da çıkan süreli yayınlar ve nadir eserler ile Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerinin fotoğraf sergisi görülebilecek.
Yurt düzeyine yayılmış 60 gezici kütüphanenin yanı sıra, bin 118 halk, 47 çocuk, 14 yazma eser kütüphanesi olmak üzere toplam bin 179 kütüphane de panel, sempozyum, açık oturum, konferans, konser, yarışma gibi konularda çeşitli faaliyetler düzenlenecek.
Faaliyetler kapsamında, LÖSEV’li çocuklar için bir drama sahnelenecek, Anadolu insanına okuma alışkanlığı kazandırmak için eşek sırtında kitaplar taşıyan Mustafa Güzelgöz hatırasına da bir söyleşi gerçekleştirilecek.
|