Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Kocaeli müzelerine kavuşuyor

Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, Kocaeli’nde restore edilen tarihi Gar Binası ile çevre düzenlemesi yapılan yaklaşık 9 dönümlük alanın önümüzdeki yılın ortalarından itibaren Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılacağını bildirdi.

Özbay, Gar Binası ve çevresinde yaklaşık beş aydır devam eden eser temizliği, tümlemesi ve restorasyon çalışmalarını önümüzdeki aylarda tamamlayarak, Arkeoloji ve Etnografya Müzesini Mayıs ayında kutlanacak Müzeler Haftası’nda teşhire açmayı hedeflediklerini belirtti.

Özbay, “Restore edilen tarihî Gar Binası ile çevre düzenlemesi yapılan yaklaşık 9 dönümlük alan önümüzdeki yılın ortalarından itibaren arkeoloji ve etnografya müzesi olarak hizmete açılacak” dedi.

Çalışmaların bahçe düzenlemeleriyle devam ettiğini, bahçede yaklaşık 250 parça eserin teşhirinin yapılacağını ifade eden Özbay, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni “Marmara Bölgesinde İstanbul Arkeoloji Müzesinden sonra tek örnek” olarak nitelendirdi.

Özbay, şunları söyledi:

“Müzede yaklaşık 2 bin eserin teşhiri yapılacak. Helenistik dönem, Erken Roma, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemleri ile azınlıklardan kalma eserlerin yer alacağı müzemizde steller, mezar taşları, sütunlar, lahitler, mezar odaları, çeşmeler, tuğralar, başlar, büstler, yazıtlar ve kitabeler bulunacak.”

MÜZELER DEPO OLDU

Özbay, önceleri Abdülaziz’in Av Köşkü ve Saatçi Ali Efendi Konağı’nın müze olarak kullanıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Av Köşkü, 1967 yılından itibaren arkeoloji müzesi olarak kullanılırken, Saatçi Ali Efendi Konağı da Etnografya Müzesi olarak kullanılmış. Av Köşkü’nde restorasyon ihtiyacı duyulmuş ve köşk 1992 yılında boşaltılmış. Eserlerin bir kısmı Saatçi Ali Efendi Konağı’nda muhafaza edilirken, bir kısmı 1997 yılında Kocaeli Fuar alanına taşınmış. Saatçi Ali Efendi Konağı 2001 yılında soyulmasının ardından Kültür Bakanlığı’nca ziyarete kapatılmış ve Kocaeli müzeleri bu tarihten itibaren depo görevi görmekten öteye gidememiş.”

MÜZELER GÖRSEL KÜTÜPHANELERDİR

“Müzeler görsel kütüphanelerdir” diyen Özbay, “Müzeler, kültür dağarcığının gelişmesi için büyük önem taşımaktadır. Geçmişi geleceğe bağlayan köprülerdir. Kocaeli, Nikomedya döneminde dördüncü büyük kent olmasına rağmen eserleri ve yapıtları bu güne kadar gerektiği gibi teşhir edilememiş” diye konuştu.

Özbay, İstanbul dışında küçük saray özelliği taşıyan Abdülaziz’in Av Köşkü’nün restorasyonunu ve dizaynını aslına uygun olarak yaptıklarını, burayı da Saray Müze olarak teşhire açacaklarını sözlerine ekledi.

04.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kocaeli müzelerine kavuşuyor

  Grup 16’dan Kapadokya’da resim sergisi

  Çanakkale tiyatrosu ağlattı

  BSF Sinema Akademisi eğitime başladı

  “Okul öncesi” semineri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004