Türkiye’de halen mülteci olabilmek için başvuran kişilerin sayısı 8 bin 200. Çoğunluğunu İranlıların oluşturduğu mültecilerin Türkiye’yi tercih etmelerinin en önemli sebebi, ülkemizin demokratik bir yönetim yapısına sahip olması.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ankara Ofisi 3. Ülkeye Yerleştirme Uzmanı Lerzan Fidanoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, mültecilik başvurusu kabullerinde çok seçici davranmasına karşın bir başka ülkeden gelip üçüncü ülkeye gönderilecek mültecilerin geçici sığınmacı statüsünde kabul edilmesine engel çıkarmadığını belirtti. Modern Avrupa ülkeleriyle geri kalmış ya da gelişmekte olan ülkeler arasındaki coğrafi konum itibariyle Türkiye’nin iltica talepleriyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Fidanoğlu, ‘’Türkiye’ye mültecilik başvurusu yapan yabancıların tüm sorunlarıyla BMMYK Ankara Ofisi ile Türkiye’nin çeşitli noktalarında bulunan BMMYK bürolarımız ilgileniyor. Ancak ilgi alanımıza, mültecilik başvurusunda bulunmayan kaçak işçiler girmiyor’’ dedi.
Türkiye’de halen mülteci olabilmek için başvuran kişilerin sayısının 8 bin 200 olduğunu ifade eden Fidanoğlu, şunları kaydetti:
‘’Bu kişiler arasında yüzde 43 ile en büyük grubu İranlılar, yüzde 24’ünü Iraklılar, yüzde 29’unu ise Afrika ülkeleri ile diğer ülkelerden gelenler oluşturuyor. Mültecilik başvurusu, yaşanılan ülke dışında, ayak basılan ikinci ülke toprağında yapılmak zorundadır. İran’dan gelerek iltica başvurusunda bulunanlarının oranının bu kadar yüksek olmasının, diğer bölge ülkeleri yerine iltica talebinde bulunmak için Türkiye’yi tercih etmelerinin en önemli nedenini ise Türkiye’nin demokratik bir yönetim yapısına sahip olması oluşturuyor. Türkiye-İran sınırının uzun olması, vize işleminin sınırdan yapılabilmesi de İran’dan iltica başvurusu yapmak isteyenler için Türkiye’yi cazip hale getiren diğer etmenler. Türkiye dışında, İran’a komşu olan, ofislerimizin bulunduğu Irak, Gürcistan, Azerbaycan ve Pakistan gibi ülkelere de iltica başvurusu yapma şansları var, ama en çok tercih edilen ülke Türkiye.’’
|