Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğini yaptığı “Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dinî Liderler Toplantısı,” Dolmabahçe Sarayında başladı. Diyanet İşleri başkanı Ali Bardakoğlu, açılış konuşmasında, din hakkında konuşmanın bilgi ve tefekkür kadar duygu ve algının da dile gelebileceği samimi ve sıcak bir ortam gerektirdiğini ifade ederek, toplantıda böyle samimi bir kardeşlik ortamı bulunduğunu kaydetti.
Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğini yaptığı ‘’Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı’’, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen törenle başladı. Kur’an-ı Kerim’in okunduğu törende, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, açılış konuşmasında, İslamın insana sadece inanmayı değil, inancın, bilgi ve düşüncenin gösterdiği hedefleri ve değerleri hayata yansıtmayı da samimi dindarlığın parçası saydığını vurguladı. Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün için Müslüman dünyanın din, tarih, kültür ve medeniyetinin zenginliklerini çağdaş metotlarla kendisi için araştırıp ortaya koyması ne kadar elzemse, bu zenginliği dünyaya anlatmak, yanlış algıları düzeltip doğruları pekiştirmek o denli vazgeçilmez, ortak bir sorumluluktur. İslam tarihinin ve dünyasının düşünce ve kültür zenginliklerini her yönüyle keşfederek aktarmak ve oluşturulan sahte İslam imajlarını düzeltmeye katkı sağlamak hepimizin ortak görevidir.’’
Açılışta konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın da Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine değenerek, şunları söyledi: “Türkiye’nin AB içindeki rolü, sadece Türkiye için değil, Avrupa için değil, insanlık için hayati bir önem arz ediyor. Kültürü, manevi dünyası İslam olan bir ülke AB içinde olmadan, o AB, kültürel itibariyle Hristiyan bir birlik olmanın ötesine geçemez. Böyle bir birlik tek başına güvenliği ve mutluluğu sağlamak için yeterli değil. İşte bunu da Avrupalı dostlarımıza bir mesaj olarak, 8 Kasımda önce, raporun ilan edilmesinden önce bir mesaj olarak söylüyorum.’’
AFRİKA'YA EL UZATALIM
Açılışta konuşan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da İslam ülkelerinin Afrika’ya el uzatması gerektiğini dile getirdi. İhsanoğlu, İKÖ’nün son yaptığı zirvede aldığı kararlara işaret ederek, İslam ülkelerinde fakirliğin azaltılması için bir fon kurulmasının kararlaştırıldığını ve bu fonun özellikle Afrika ülkelerine yönelik olacağını söyledi. İslam dünyasıyla batı dünyası arasında ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini de anlatan İhsanoğlu, örgüt üyelerinin karşılıklı diyalog ve hoşgörü için ellerinden geleni yaptığını bildirdi.
BİR DÜŞ GERÇEKLEŞTİ
Açılışta Afrika ülkeleri Müslüman toplumları adına konuşan Çad Müftüsü Şeyh Hasan Hüseyin Ebubekir ise bu toplantının Afrikalı dini liderler için bir düş olduğunu, İstanbul’da bir araya gelmenin kendileri için Allah’ın bir lütfu olduğunu söyledi. Ebubekir, Türkiye’nin tarihinden bu yana Afrika’daki Müslüman ülkelerle ilişki içinde bulunduğunu da hatırlatarak, modern Türkiye’nin de ilişkileri geliştireceğine ve buna stratejik bir derinlik vereceğine inandığını ifade etti. Konferansın merkezi İstanbul’da bulunan daimi ortak bir genel sekreterlik oluşturması ve ikinci konferansın da bir Afrika ülkesinde yapılması önerisinde bulunan Ebubekir, Afrika kıtasının en önemli sorununun cehalet olduğunu, bunu önlemek için de destek beklediklerini kaydetti.
Ebubekir, her Afrika ülkesine bir tane Türk mimarisini yansıtan cami yapılmasını da istedi.
|