Çay Sanayicisi İş Adamları Derneği (ÇAYSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Üstün, sezon başında verim kaybı ile ilgili sağlıklı inceleme yapılmadığı için çiftçi, sanayici ve bölge ekonomisinin kaybının yaklaşık 150 milyon dolar civarında olacağını söyledi.
Üstün, yaptığı açıklamada, çayın milli bir ürün olduğunu belirterek, ‘’Çay, aynı zamanda Doğu Karadeniz’in tarıma dayalı ana ürünüdür. Çay üretimi yapan kayıtlı 203 bin çiftçi bulunmakta ve 1 milyona yakın insan geçimini bu üründen sağlamaktadır. Yörede 30 bin kişiye iş imkanı sağlayan çay, aynı zamanda göçü büyük oranda azaltmaktadır’’ dedi.
Ekonomik olarak 750 milyon dolar civarında pazarı bulunan çayın, sudan sonra en fazla tüketilen içecek maddesi olduğunu ifade eden Üstün, ‘’Çay, ülkemizde 1940’lı yıllarda dikilmiş ve 1970’li yıllarda çiftçiyi memnun edebilecek konuma gelmiştir. Daha sonraki yıllarda yaşanmaya başlayan sorunlar, bugün içinden çıkılamaz hale gelmiştir. Her şeye rağmen çay, yine de bölge için çok önemli bir üründür’’ diye konuştu.
Üstün, tahminlere göre Türkiye’ye 40 bin ton çayın kaçak yollarlagirdiğini belirterek, ‘’Bu durum sektörün arz ve talep dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Kaçak çaydan devletin vergi kaybı yaklaşık 120 milyon dolardır. Ülkeye kaçak 40 bin ton çay girdiğinde çiftçinin 200 bin ton yaş çayına karşılık gelen, 130 trilyon liralık kaybı söz konusudur’’ dedi.
|