Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında, mimar Konyalı Kaluyan’a yaptırılan Gökmedrese’de onarım çalışmalarının başlaması sebebiyle ‘’Gökmedrese İşe Başlama Töreni’’ düzenlendi. Vali Hasan Canpolat, törende, Sivas’ta onarılması gereken hiçbir eserin kalmayacağını belirterek, Gökmedrese’nin geç de olsa onarılmaya başlanmasının sevindirici olduğunu ifade etti.
Eserin çok uzun yıllar bu şekilde harabe kaldığını, bu noktaya gelmesinde çok kişinin emeğinin bulunduğunu ifade eden Canpolat, şunları kaydetti:
‘’Gökmedrese ecdadın Sivas’a vurduğu bir mühürdür, çok önemli bir eserdir. Sivas’a bu eser tekrar kazandırılacak, tekrar hayat bulacak. Buruciye gibi Sivas’ın yaşadığı bir yer olacak. Sivas’ın kültür mirasına sahip çıkması gerekiyor. Burada çalışanların da bu eserin farkında olarak çalışmalarını temenni ediyorum.
Sivas çok büyük bir uyanış çağı yaşıyor. Tekrar kültür mirasını anlamaya başladı. Sivas, üzerine oturduğu mirasın farkında olmayan bir şehirdi. Bizim açımızdan önemli olan halkın bu işin farkına varması. Halk bu işin farkına varmazsa yapılan çalışmalar yerini bulmaz. Sivas’ta meydana gelen değişmenin önemli boyutu bu. Türkiye’de kültür mirası bakımından en zengin illerinden olan Sivas’ta bu uyanış döneminde restorasyonlar büyük bir hız kazandı.’’
Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tanyolaç da tarihî Gökmedrese’nin onarılması için uzun bir süredir mücadele verdiklerini, ancak bir türlü sonuç alamadıklarını ifade etti. Yapılan çalışmalarla medresenin onarılma aşamasına geldiğini anlatan Tanyolaç, ‘’İleriki günlerde sizlere hiçbir onarılmamış eser olmadığını söyleme mutluluğuna erişmek istiyorum. Bunlarda bir elin parmakları kadar sayılı kaldı’’ dedi.
Onarım çalışmasını yapan firmanın proje müdürü Metin Özdemir ise eserde öncelikle zemin güçlendirmesi çalışması yapacaklarını ifade etti.
GÖKMEDRESE
Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından, 1271 yılında, mimar Konyalı Kaluyan’a yaptırılan Gökmedrese, Selçuklu mimarisinin en seçkin eserleri arasında yer alıyor. Gökmedrese mermer taş kapısı ve cephesiyle 13. yüzyıl Selçuklu mimarî üslûbunu yansıtıyor. Önümüzdeki yılın ağustos ayında tamamlanması hedeflenen Gökmedrese’nin onarım çalışmaları için 6 milyon 600 bin YTL ödenek ayrıldığı öğrenildi.
|