Ilısu Barajı’nın tamamlanması durumunda sular altında kalacak Hasankeyf’e sadakat, dayanışma ve sahiplenme amacı ile bir dizi faaliyet düzenlenecek. GAP Belediyeler Birliği Genel Başkanı Osman Baydemir, bölge belediye başkanları, Hasankeyf’i yaşatma girişimi üyeleri, çevreciler, aydın ve gazetecilerin katılımı ile belediye konferans salonunda önümüzdeki süreçte Hasankeyf için verilecek mücadelenin stratejisi tartışılacak.
Belediye önünden tahsis edilen araçlarla belediye önünden halkın Hasankeyf’e ücretsiz olarak taşınması sağlanacak. Hasankeyf’te müzik şöleni başlayacak.
Konuyla ilgili basın açıklamasında bulunan Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, yok edilmek istenen kültürel mirasın tüm insanlığın ortak değeri olduğunu, bu değeri korumak ve sahiplenmenin her bireyin görevi olduğunu ifade etti.
1978 yılında Kültür Bakanlığı 1.derecede sit alanı ilân ettiği Hasankeyf’in şehir dokusunu etkileyecek bir yapılaşmanın 2863 sayılı kültür varlıklarını koruma yasasına göre suç teşkil ettiğini bu nedenle Ilısu Barajı’nın inşasının da hukuk dışı olacağını savunan Girişim, Hasankeyf’in tabiî şekli ile korunmasına yönelik demokratik ve hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti.
Hasankeyf Yaşatma Girişi açıklamasında şunları kaydetti: “Yıllardır dile getirdiğimiz talebimizi bir kez daha yineliyoruz; Hasankeyf antik kentinin sular altında kalmasına, Dicle Nehri yatağının tamamen bozulmasına, birçok canlı türünün yok olmasına ve binlerce insanın zorunlu göçe tabi bırakılmasına yol açacağından, Ilısu Projesi’nin durdurulması gerekmektedir.”
|