İran nükleer programı konusunda ABD ile önşartsız görüşmeye hazır olduğunu bildirdi. İran Meclisi Dış İlişkiler Komitesi sözcüsü Kazım Celali, İran Öğrenci Haber Ajansı’na (ISNA) yaptığı açıklamada ABD ile doğrudan görüşmelerin önşartsız olması gerektiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından açıklanan şartlı görüşme teklifini prensipte ‘olumlu’ olarak değerlendiren Celali, uranyum zenginleştirmeyi durdurmalarının söz konusu olmadığını bildirdi.
Celali, “ABD’nin şartlı teklifi kabul edilebilir değil. İran, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tartışma konusu olamayacağını defalarca açıkladı” dedi.
Rice açıklamasında, “İran tamamen ve teyit edilebilir bir şekilde uranyum zenginleştirmeyi durdurursa, nükleer krize diplomatik yollardan çözüm bulma kararlılığımızı göstermek için 3 AB ülkesi ile birlikte masaya oturmaya ve İran temsilcisiyle görüşmeye hazırız” demişti.
Bu arada üst düzey İranlı yetkililerin, ABD’nin söz konusu teklifine daha kapsamlı bir cevap vereceği öğrenildi. ABD’nin İran konusundaki politika değişikliği, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya dışişleri bakanlarının İran’ın nükleer programını görüşmek için Viyana’da yapacakları toplantının öncesine denk geldi. İran ile ABD arasında 26 yıldır diplomatik ilişki bulunmuyor.
Bu arada, ABD, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın İran’ın nükleer dosyasını görüşmek üzere bugün Viyana’da bir araya gelmesinden önce, Rusya ve Çin’in de ABD ve AB’nin tutumuna dahil olduğu uyarısında bulundu. Amerikalı yetkili, Moskova ve Pekin’in, eğer İran uranyum zenginleştirmeyi durdurmaz, görüşme önerisini kabul etmez veya iyi niyetle görüşmezse Güvenlik Konseyi’ne gitmeyi ve bir karar tasarısı geçirmeyi kabul ettiklerini belirtti. Aynı yetkili, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Viyana’da yapılacak toplantıda olası yaptırım listesi konusunda bir anlaşmayı sonuçlandıracağını da kaydetti.
BM Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisi bulunan Rusya ve Çin, şimdiyekadar İran’a yaptırım kararına şiddetle karşı çıkıyordu. Rusya ve Çin, ABD’nin İran ile doğrudan görüşmede bulunma önerisinden memnuniyet duyduklarını açıklamışlardı. Öte yandan, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah, İran ve uluslararası topluma, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerde ‘’esnek’’ olma çağrısında bulundu.
Bu arada, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey, İran’a nükleer programıyla ilgili ABD ile görüşme yolunu açması amacıyla uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması çağrısında bulundu.
ABD’de bulunan Muhammed El Baradey, Viyana’daki UAEK merkezinden yayımlanan açıklamasında, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, ‘’İran’ın nükleer programını durdurması durumunda ABD’nin görüşme masasına oturmaya hazır olacağı’’ biçimindeki açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, ABD’nin bu çıkışının, ‘’İran’ın nükleer programının askıya alınmasına yönelik çabaların inanırlılığını güçlendireceğini’’ söyledi. Douste-Blazy, ayrıca Avrupalı güçlerin müzakerelerde İran’a önemli öneriler planladığını söyledi, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.
|