Şanlıurfa'nın simgelerinden olan ve bölge halkının vazgeçilmez damak tatlarının başında gelen isottan yapılan "reçel", kahvaltı sofralarına farklı bir lezzet katıyor.
İsot hazırlayarak geçinen aileler tarafından evlere ve bahçelere götürülen biberler, yıkanıp saplarından ve çöplerinden arındırılıyor. Kalitesine göre ayrılan biberler makinede parçalanıyor, ardından hava alması ve soğuması için naylonların üzerinde yaklaşık 12 saat bekletiliyor.
Daha sonra toplanan biberler makinede çekildikten sonra 10 metrelik havuzlara seriliyor. Çekilen biberler tuzlanıp ardından suyunun katılaşması ve köpük oluşmaması için saat başı karıştırılıyor.
Hava sıcaklığına göre yaklaşık 3 gün güneşte bekletilen biber, zeytinyağı ile harmanlanarak reçele dönüşüyor. Genellikle kadınların acılı ellerinden geçen bu zahmetli yolculuğun ardından isot reçeli, tezgah ve sofralarda yerini alıyor.
"Reçele ilgi fazla"
Sırrın Mahallesi'nde boş tarlada kurduğu çadırda isot reçeli yapan Mahmut Polat, 15 yıldır sonbahar aylarında bu zahmetli yolculuğu sürdürdüklerini, bu işten para kazandıklarını söyledi.
Daha çok sonbahar ve kış aylarında reçelin talep edildiğini aktaran Demirtaş, "Biz satıcılar katkısız olarak satarız. Müşteriler bizden aldıktan sonra içine zevkine göre kuruyemiş koyuyorlar. Kilogramını kalitesine göre 12 ile 15 lira arasında satıyoruz. Özellikle kahvaltı sofralarımızda isot reçeline daha fazla ilgi gösteriliyor" dedi.
AA