Erzurum hayvan pazarı şap nedeniyle geçici olarak kapatıldı.
İl genelindeki birçok hayvan pazarı için de karantina kararı alındı.
Ülke genelinde şap karantinaları her geçen gün artıyor. Türkiye'nin kırmızı et deposu Erzurum'da da şap nedeniyle hayvan pazarı için karantina kararı alındı. Erzurum'a canlı büyükbaş hayvan giriş ve çıkışları yıl sonuna kadar yasaklandı. Merkez ilçe dahil birçok ilçede hayvan pazarları geçici süre ile kapatıldı. Erzurum Hayvan Pazarı'nda şap nedeniyle yaklaşık 60 büyükbaş hayvanın telef olduğu ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından itlaf edildiği belirtildi.
Hayvan pazarında canlı hayvan alım-satımı yapan Metin Yanar, bir hafta önce karantina uygulamasının başlatıldığını ifade etti. Yanar, büyükbaş hayvanlarda şap hastalığının görülmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerinin karantina kapsamında büyükbaş hayvanlarda aşılama ve ilaç tedavisi başlattığını dile getirdi. Haftada 2 bin büyükbaş hayvanın alım satımının gerçekleştirildiği pazara küçükbaş hayvan dışında canlı hayvan sokulmadığını anlatan Yanar, "Ülke genelinde yaşanan şap hastalığı Erzurum'da da görüldü. Pazar karantinaya alındı. Canlı büyükbaş hayvan hareketliliği durduruldu. Geçen hafta içerisinde 60 büyükbaş hayvan şap nedeniyle telef oldu." diye konuştu.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir veteriner hekim, karantina uygulamasının yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Veteriner hekim, hastalığın kontrol altına alınamaması halinde süreninin uzatılabileceğini belirterek, "Şap hastalığının görülmesi üzerine gerekli müdahaleyi başlattık. Hastalığın seyrinde yavaşlama oldu. Aralık ayının sonuna kadar karantina devam edecek. Eğer hastalığın seyrinde olumsuz bir gelişme yaşanırsa karantina süresi uzatılacak." şeklinde konuştu.
Öte yandan Yakutiye İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçe sınırları içerisinde, geçen ay başlattığı şap aşılama çalışmalarında 30 bin 879 adet büyükbaş hayvanı aşılamıştı.
ŞAP HASTALIĞI
Şap hastalığı, çift toynaklı hayvanlarda görülen viral bir hastalık olarak tanımlanıyor. Halk arasında 'tabak' veya 'dabak' olarak adlandırılır. Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep oluyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer alıyor. Öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılıyor. Her ne kadar hayvan hastalığı kabul edilse de insanlara bulaşması nadir olarak görülüyor.