"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Denizden torbalarla moloz çıkardılar

13 Ağustos 2015, Perşembe 18:29
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri öncülüğünde, balıkçılar ve çevre gönüllüleri tarafından başlatılan çalışma kapsamında Marmara Denizi'ne atılan inşaat atıkları çıkarıldı.

Adalar bölgesinde yapılan dalışlarla çıkarılan hafriyat atıklarını sergileyen gönüllüler, çalışmalar sırasında yaklaşık 200 çuval inşaat atığının denizden çıkarıldığını belirtti. İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, sadece Adalar bölgesi değil, Marmara Denizi'nin pek çok noktasında benzer kirliliğin olduğunu, küçük çıkarlar uğruna çevrenin katledildiğini söyledi. 

İstanbul'da Marmara Denizi çevresinde pek çok alanda inşaat atıklarının denize atıldığı yönündeki iddialar gönüllüleri harekete geçirdi. Medyaya da yansıyan iddialarda, günde 15 bin metreküp hafriyatın gemiler kullanılarak denize boşaltıldığı yer aldı. Çevre gönüllüleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşları harekete geçiren iddialar kapsamında Adalar çevresinde dalış yapılarak araştırma yapıldı. 

İstanbul'dan Kocaeli’ye kadar Marmara Denizi’ne dökülen hafriyat atıkları balıkçıları dalgıçlar ve sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri öncülüğünde, çık sayıda balıkçı teknesi Kartal'daki balıkçı barınağından denize açıldı. Tavşanlı Adası'nda yapılan eyleme birçok vatandaş da teknelerle destek verdi. Canlı yayın ekipmanları ile donatılan dalgıçlar denizin içerisinde bulunan moloz çuvallarını tespit etti. Çevredeki inşaatlardan getirilerek denize bırakılan 200 çuvala yakın inşaat atığı özel vinçler ve sanayi dalgıçlarının gönüllü çalışmalarıyla gemi güvertesine çıkartıldı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, küçük çıkarlar uğruna çevrenin katledildiğini dile getirdi. Kartal, söyledi. "Marmara Denizi'nin birçok yerine moloz döküldüğü tespit edildi. Tavşanlı adası sadece bunlardan bir tanesi. Büyük adadan Kocaeli Darıca'ya kadar denizin 12 metre derinliğinden 100 metre derinliğine kadar birçok yer inşaat molozlarıyla dolduruldu. Küçük çıkarlar uğruna çevre katlediliyor. Bunların hepsi denizin dibinde çekilmiş fotoğraflarla kayda geçirildi. Normalde bu atıklar adalardan alınarak kartalda ki döküm sahalarına götürülmesi gerekiyor. Bizim yöneticilerden isteğimiz çevre katliamlarına sessiz kalmamaları, bu suçu işleyenlere gerekli cezaların verilmesidir." 

Sanayi dalgıçlarının gönüllü çalışmalarına katılan Serço Ekşiyan, uzun süredir denize atılan hafriyatların çıkartılması için uğraştıklarını söyledi. Ekşiyan, “kendi kendimize bu temizleme işini yapmak bir fayda sağlamıyordu. Bunun büyük bir problem olduğunu duyurmak için bugün buradayız. Bu molozların yeri denizin dibi değildir. Bu molozları kimlerin denize attığını da biliyoruz ancak gören vatandaşlarımız şahitlik yapmıyor.” ifadelerini kullandı. Denize atılan molozların temizlenmesi için profesyonel dalgıç ekibiyle ve teçhizatlarıyla çalışmalara destek veren Ekrem Başer de ticari kaygı gözetmeksizin gönüllü olarak çalıştıklarını kaydederek, “fotoğraf ortada, kendini bilmez insanlar denize her türlü zararı veriyorlar." dedi. 

Okunma Sayısı: 1804
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı