"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsanın yaratılışı

22 Temmuz 2012, Pazar
Hz. Ebû Hureyre (ra) Peygamberimize (asm) sordu:“Ya Rasûlallah! Yüce Allah mahlûkatı neyden yarattı?”

Peygamberimiz (asm) cevap verdi:
“Yüce Allah Kur’ân′da ‘Biz her şeyi sudan yaratarak hayat verdik’ 1 buyurmuyor mu? Öyle ise Allah her şeyi sudan yaratmıştır” 2 buyurdu. Yine Peygamberimiz (asm) “Allah dünyayı yedi zaman üzere yarattı. Bunlardan her devir, zamanını Allah’tan başkasının bilemeyeceği uzun bir süreçtir. İnsanın yaratılmasından önce altı devir geçmiştir. Âdem’in (as) yaratılışından kıyamete kadar bir devir geçecektir.” 3 Bu devirler ise; gaz dönemi, ateş dönemi, kabuk bağlama dönemi, toprağın yaratılması dönemi, bitkilerin yaratılması dönemi, hayvanların yaratılması dönemi, insanın yaratılması dönemi olmak üzere yedi dönemdir.
İnsanın yaratılış dönemi de toprak, tin, çamur, şekillenmiş balçık, pişmiş ve kurumuş balçık olmak üzere altı devreyi içine almaktadır.4 Kur’ân-ı Kerim’de insanın yaratılışına dair 6 âyet, niteliksiz çamurdan yaratıldığına ait 6 âyet, bu çamurun niteliklerine dair de 6 âyet vardır. Elbette bunda büyük hikmetler vardır. Kâinatın yaratılışının altı günde olduğunu yüce Allah Kur’ân-ı Kerim’de açıkça ifade etmektedir.5 İnsanın ilk yaratılışı altı safhada olduğu gibi, anne karnında yaratılışı da altı safhada cereyan etmekte ve insan psikolojik ve ruhsal olarak da altı temel karaktere ayrılmaktadır. Nitekim Peygamberimiz (asm) “Yüce Allah Hz. Âdem’i (as) yeryüzünün tamamından aldığı bir tutam topraktan yaratmıştır. Hz. Âdem’in çocukları da yeryüzü toprağının çeşitleri gibidir. Onlardan kimisi ova gibi uyumlu, yumuşak ve verimli; kimisi de yeryüzünün yüksek ve katı kısmı gibidir. Kimisi pis ve kimisi de hoş ve temizdir. Bazıları da ikisi arası bir durumdadır” 6 buyurmuştur.
İbn-i Abbas’dan (ra) gelen bir rivayette ise Peygamberimiz (asm) şöyle buyurmuşlardır: “Allah ilk olarak kalemi yarattı. Kalem kâinatın plan ve programı olacak her şeyi, yani kaderi yazdı. Sonra Allah suyu yarattı ve o suyun buharından da gökleri yarattı. Sonra yüce Allah ′Nûn′u yarattı ve yerleri onun üzerine döşedi. Arz hareket edince dağlar ile sabitleştirdi. Ve Peygamberimiz (asm) sonra ′Nûn. Ve’l-Kalemi ve mâ yesturûn′ 7 âyetini okudu.” 8
Elmalılı Hamdi Yazır’ın yorumu ile, Yüce Allah başlangıçta ezelî takdir ile kıyamete kadar olacak şeylerin projesinin yazılı olduğu ruhanî ilk unsuru yaratmıştır. Buna ′akl-ı evvel” veya “Nûr-u Muhammedî” denilmiştir. Sonra madde yaratılmış ve buna “cevher” denilmiştir. Sonra su buharı gibi mâyî ve gaz karışımı maddeden gök cisimleri yaratılmış, sonra buna hareket verilerek sıvı halde hareket-i devriyesi ile küreye benzer olduğu için “nûn” denilmiştir.9
Sonuç olarak, insan bir yolcudur. Ruhlar âleminden, anne karnından, dünyadan berzahtan, haşirden ve sırattan geçen bir yolculuğu vardır. Sonu cennet ve cehennemde biter. Yaratılışın amacı ebedî saadeti kazanmaktır. Ebedî saadet yurdu ise cennettir. Dinin amacı ve hedefi insanı cennete götürecek olan amelleri işlemektir. Bu da peygamberlerin gösterdiği şekilde iman ve amel ile mümkün olur. Dinin amacı ve hedefi budur. İnsanlığa ölümsüzlüğü ve ebedî saadeti kazandıracak olan iman ve ameli insanlığa öğreten Peygamberimiz (asm) elbette kâinatın yüzü suyu hürmetine yaratıldığı en değerli bir peygamber olacaktır.
İnsanlığa bundan daha büyük hizmet olabilir mi?

Dipnotlar:
1- Enbiya, 21:30.
2- Tirmizi, Cennet, 2; İbn-i Kesir, 2:506.
3- El-Hindî, Kenzu’l-Ummal, 6: 15215.
4- Fahrettin Razî, Tefsir-i Kebir, 19:176.
5- A’raf, 7:54; Yunus, 10:3 ; Hud, 11:7.
6- İbn-i Hibban, Sahih, 8:11 (Hadis No: 6127) ; Kenzu’l-Ummal, 6:15126.
7- Kalem, 52:1–2.
8- Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, 8:255; Hâkim, Müstedrek, 2: 498.
9- Elmalılı, 8:256.

M. ALİ KAYA
Okunma Sayısı: 2929
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı