"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İz bırakan muallim

26 Şubat 2017, Pazar 17:01
Tarihçi ve kültür adamı Mahir İz, düzenlenen bir panelle anıldı. Prof. Dr. Yaşar Fersahoğlu, “Öğretmen sadece ezberleten adam değildir. Hayatı anlatan adamdır. Mahir Bey de böyle biriydi” dedi.

Tarihçi ve kültür adamı Mahir İz, “İz Bırakan Muallim Mahir İz” başlıklı faaliyette anıldı.

Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü yapan edebiyatçı ve tarihçi yazar Dursun Gürlek, Mahir İz’in çok meziyetlere sahip olduğunu, ancak en önemli özelliğinin muallimliği olduğunu belirterek, bugün yetiştirdiği yüzlerce öğrencinin tarihe, kültüre hizmet ettiğini anlattı. İz’in eserlerini okuyarak onu daha yakından tanıdığını ifade eden Gürlek, İz’in “Yılların İzi” adlı eserinin ise hazine değerinde bir kitap olduğunu kaydetti.      

Prof. Dr. Yaşar Fersahoğlu da Mahir İz’in hayatı sanatla yaşayan bir insan olduğunu vurgulayarak,  “Ben çayın Emirgân’da içileceğini, yoğurdun Kanlıca’da yenileceğini, bozanın Vefa’da içileceğini ondan öğrendim. Bozanın yanında sarı leblebi lâzım olduğunu, balığın yanında ise tahin helvası yenilebileceğini ondan öğrendim. Öğretmen sadece iki naat söyletip, ezberleten adam değildir. Hayatı anlatan adamdır. Mahir Bey de böyle biriydi.” dedi.

Eğitimin bir iletişim olayı olduğunu dile getiren Fersahoğlu, iletişimde hedef kişi veya kitleyi etkilemenin yolları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bu yollar dil, ses tonu ve beden dilidir. Sosyal psikologlara göre dilin etki gücü yüzde 10, ses tonunun etkileme gücü yüzde 30, beden dilinin ise ortalama etkileme gücü yüzde 60’dır. Muallimlerden bir kısmı sadece dili kullanır. Bunların sayısı çoğunluktadır. Bir kısmı sesle beraber dili kullanır. Pek azı üçünü kullanabilir. Mahir İz Hocam üçünü de kullananlardan biriydi. Türkçeyi çok iyi bilir ve kullanırdı.”      

Prof. Dr. Mahmut Kaya ise 8 yıl boyunca İz’in sohbetlerine katıldığını belirterek, “Mahir İz Hoca, bir insanda kabiliyet, yetenek gördüğünde elinden tutar, onu yönlendirirdi. Biz eski hocalarımızdan bunları görmedik. Okuyoruz kitapları deviriyoruz, aradan yıllar geçiyor. Geleceğimize ait, Türkiye’nin geleceğine ait, İslâm dünyasının geleceğine ait bize hiçbir kelime söyleyen olmadı. ‘Çalışın oğlum çalışın’, iyi de bunu bize ninem de söylüyor. Nasıl bir yöntem kullanacak ve nasıl bir yol takip edeceğiz? İşte Mahir Bey bize bunu öğretti.” diye konuştu.

AA

Etiketler: mahir iz
Okunma Sayısı: 3360
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı