Terör olayları nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan bölge esnafı, 1 Kasım'daki Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından Çözüm Süreci'nin yeniden başlatılmasını bekliyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son 5 ayda yaşanan terör olayları nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaf, 1 Kasım'daki Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından Çözüm Süreci'nin yeniden başlatılmasını istiyor.
Çözüm Süreci sayesinde sağlanan huzur ve güven ortamında satışların artmasına bağlı olarak geliri arttığı için yüzü gülen bölge esnafı, terörist saldırılardan büyük zarar görmeye başladı. Terör örgütü PKK mensuplarının il ve ilçe merkezlerinde hendek kazıp, barikat kurması nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlar, saldırılardan duydukları endişe dolayısıyla da hava kararmadan evlerine çekiliyor.
Bu nedenle satış yapamadıkları için cirolarında önemli oranda düşüş olan işletmeler kepenk indirmeye başladı. Son 5 ayda Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ta bin 726 esnaf iş yerini kapattı.
1 Kasım'daki seçimi umut olarak gören bölge esnafı, seçimin ardından Çözüm Süreci'nin yeniden devreye sokulmasını istiyor.
"Durum 1990 yıllardan daha kötü"
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, süreç sayesinde yatırımcıların bölgeye yönelmesiyle çok sayıda işletmenin açıldığını dile getirerek şöyle konuştu:
"Diyarbakır'da son 5 ayda 500 esnaf kepek indirdi. Esnaf, çekini ve senedini ödeyemediği için bankalar nezdinde sabıkalı duruma düştü ve kredi, hatta pos cihazı alamıyor. Acilen Çözüm Süreci'ne dönülmeli, aksi takdirde iş yerlerinde işçi çıkarmalar başlayacak. O zaman durum daha vahim hale dönüşür."
"Kimi esnaf çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı"
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Talat Kara ise bölgede artan terör olaylarından dolayı Batman'da son 5 ayda 600 esnafın kepenk kapattığını belirterek, "Kimi esnaf çalışanını işten çıkarmak zorunda kaldı" dedi.
Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız da "Esnaf, çek ve senetlerini ödeyemiyor. Umut göremediği için tedirginlik yaşıyor" ifadelerini kullandı.
"Çiftçi de sanayici de tedirginlik yaşıyor"
Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Heşyar Haşimoğlu ise "Sadece esnaf değil, çiftçi de sanayici de tedirginlik yaşıyor. İnşallah 1 Kasım'dan sonra çatışmalı ortam son bulacak ve Çözüm Süreci kaldığı yerden devam edecek" şeklinde konuştu.
Mardin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Doğan Gazan da son 5 ayda 189 iş yerinin kapandığını, Çözüm Süreci'ndeki huzurlu günlere dönülmesini istediklerini kaydetti.
AA