Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, eski Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü'nün hapis cezası almasıyla ilgili, "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu uygulanmayarak ille de hapis yatırmanın hedeflenmesi, bu yargılamada hukukun siyasi bir intikam aracı olarak kullanıldığını açıkça göstermektedir" görüşünü savundu.
Feyzioğlu, yazılı açıklamasında, yargının, erkler ayrımı içinde kurumlaşarak gerçek yerini alamadığını, bu olumsuz sürecin toplumun tüm kesimlerinin hukuka ve yargıya güven duymasını engellediğini ifade etti.
Pekünlü'nün yargılanma sürecinin hukuka ve yargı kurumlarına duyulan güvenin azalmasının nedenlerinin bir özeti niteliğinde olduğunu ileri süren Feyzioğlu, "Davanın kamuoyuna yansımasına bakıldığında bu yargılamanın toplumun bir kesiminde zafer çığlıkları ile diğer kesiminde ise üzüntü ve kaygıyla karşılandığı görülmektedir. Oysa yargı kararı adil olduğundan kimsenin şüphe etmeyeceği kadar kapsayıcı olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Yaşananlardan büyük kaygı duyulduğunu ifade eden Feyzioğlu, şu görüşleri savundu:
"Olayın hukuki nitelemesinin mahkemenin işi olduğunu kabul edip, Pekünlü'nün savunmasını destekleyen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarını da bir an için bir kenara bıraksak bile; cezanın üst sınırdan uygulanması, sabıka kaydının bulunmadığı ve hukuki şartların tamamı mevcut olduğu halde eşitlik ilkesini açıkça ihlal ederek hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu uygulanmayarak ille de hapis yatırmanın hedeflenmesi, bu yargılamada hukukun siyasi bir intikam aracı olarak kullanıldığını açıkça göstermektedir."
Pekünlü, bir öğrencinin hukuka aykırı olarak eğitim ve öğretim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezası almıştı.